Agris.cz - agrární portál

Ve středních Čechách pokračuje sklizeň kukuřice, řepka je zasetá

14. 9. 2016 | ČTK

Ve středních Čechách pokračuje sklizeň kukuřice, řepka je zasetá. Počasí bez srážek ale na některých místech v regionu nesvědčí ani řepce, která už je většinou zasetá, ani ozimům, jejichž setí nyní začíná. Sklizeň brambor, která potrvá ještě několik týdnů, zatím ukazuje nadprůměrné výnosy. ČTK to zjistila u středočeských pěstitelů. Obilí už je v regionu zcela sklizené.

Podle předsedy představenstva Zemědělského družstva Sever Loukovec Josefa Lojdy je u ozimé a řepky ozimé výnos na dlouhodobém průměru. Družstvo hospodaří v okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku. "U pšenice je horší kvalita, chybí objemová hmotnost," uvedl Lojda. Podle něj jsou důvodem jarní sucha a srážky během žní.

Sklizeň máku, která už skončila, je podle něj o polovinu horší než v loňském roce, a to kvůli vichřici na začátku července, po které porost lehl a už nemohl kvalitně dozrát.

Nyní už má družstvo zasetou řepku na 400 hektarech, ale ta nyní kvůli teplému počasí trpí suchem. Začíná také příprava polí pro setí pšenice a ječmene.

Hlavní agronom Výrobně-obchodního družstva Zdislavice, které působí na Benešovsku, Josef Nedbal ČTK řekl, že výnos brambor by podle dosavadní sklizně měl být nadprůměrný. Zatím je sklizeno přibližně 40 procent, sklizeň brambor bude pokračovat zhruba měsíc.

Se sklizní kukuřice začalo družstvo v pondělí, výnos se také očekává nadprůměrný, současné vysoké teploty ale příliš urychlují dozrávání, které tak není přirozené a plodiny usychají. Pokud v následujících týdnech nezaprší, způsobí sucho problém i na zasetých ozimech.

Výnosy letošní sklizně jsou nadprůměrné, u obilí činí průměrně 6,42 tuny na hektar. Sklizeno je 100 procent všech osetých ploch. Letos bylo v kraji oseto obilovinami asi 263.000 hektarů půdy a řepkou zhruba 86.000 hektarů ploch. Zemědělci sklidili téměř 1,686.000 tun obilovin, což je oproti loňsku zhruba o 10.000 tun méně. Roky 2014 a 2015 ale patřily ke značně nadprůměrným.


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:40