Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13. 9. 2016

14. 9. 2016 | Agris

Úroda chmele letos přesáhne 6000 tun, panují obavy kvůli mědi

Letošní sklizeň chmele v Česku bude podle odhadů minimálně 6000 tun. To je proti loňsku o čtvrtinu více, rok se tedy podle pěstitelů poměrně vyvedl. Uvedl to předseda Svazu pěstitelů chmele v České republice Luboš Hejda. Do budoucna se pěstitelé obávají nařízení Evropské komise, které zamezuje používání měďnatých sloučenin na chmelnicích ve formě fungicidů, tedy pesticidů používaných k hubení hub.

Zemědělci zájem o sociální úvěry zatím nemají

O úvěry, jimiž chtěl stát podpořit sociální zemědělce, kteří zaměstnávají lidi s handicapem či sociálně znevýhodněné, zatím není zájem. Za rok se podařilo vyčerpat pouze desetinu z 50 milionů korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Neli Vesselinova.

Vincentka vyhrála spor o značku v Číně. V zemi je luxusním nápojem

Český výrobce minerální vody Vincentka vyhrál po téměř deseti letech spor o značku v Číně. Neoprávněně ji používal jeden ze zaměstnanců bývalého čínského dovozce. Vincentka byla na začátku září zapsána v nejlidnatější zemi jako jediný majitel ochranné známky.

V Moravskoslezském kraji vzrostly ekologické investice

V Moravskoslezském kraji v uplynulých zhruba deseti letech výrazně vzrostly investice na ochranu životního prostředí. Přesto kraj z hlediska vypouštěných škodlivin stále patří k nejpostiženějším v zemi. Novinářům to řekl ředitel Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě Jaromír Kartous.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 14. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:17