Agris.cz - agrární portál

Chovatelé by neměli přímo zaměstnávat veterináře, říká komora

14. 9. 2016 | ČTK

Komoře veterinárních lékařů ČR se nelíbí záměr, aby chovatelé mohli zaměstnávat přímo ve svých podnicích veterináře. Veterináři by tak ztratili samostatnost, tvrdí komora. Podle ní existuje i riziko, že by lékaři pod tlakem majitele více léčili zvířata antibiotiky a méně řešili finančně náročnější prevenci vzniku chorob. Vyplývá to z vyjádření komory pro ČTK.

Komora lobbuje za změnu vládní novely veterinárního zákona, která možnost zaměstnávání veterináře přímo v podniku zavádí. O novele by měla začít jednat Sněmovna v prvním čtení ve středu. Dnes zástupci komory předali zákonodárcům petici se skoro 6000 podpisy od chovatelů a veterinářů. Požadují v ní zapracovat do novely změny.

"Je otázkou, nakolik budou chovatelé ochotní investovat do prevence před tím, než začnou aplikovat antibiotika. To jako veterináři nedokážeme ovlivnit a ve chvíli, kdy budeme zaměstnanci, tak to nedokážeme ovlivnit vůbec. Prostě dostanou příkaz, co mají dělat," uvedla viceprezidentka komory Radka Vaňousová.

Komora také nechce, aby některé techniky, které zatím provádí pouze veterinární lékaři nebo technici, mohli dělat sami chovatelé. "Odmítáme, aby bylo chovatelům hospodářských zvířat umožněno provádění bolestivých a krvavých zákroků bez adekvátního středoškolského nebo vysokoškolského vzdělání. Tento záměr považujeme za týrání zvířat," uvedli veterináři v petici. Podle Vaňousové by tak mohli chovatelé po absolvování desetihodinového kurzu začít dělat některé činnosti, které nyní můžou dělat veterinární technici se střední odbornou školou.

Novela, kterou v polovině července schválila vláda, obsahují i další novinky. Měla by podle ní být povinná registrace útulků pro opuštěná zvířata, stejně jako registrace chovů s více než pěti fenami. Norma také povoluje možnost domácích porážek skotu do šesti let. Podle slov ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měla "legalizovat" zabijačky, výslužku si budou moci odnášet i osoby blízké hospodáři.


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:24