Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj dá na hospodaření v lesích 10 mil.,bude nová podpora

14. 9. 2016 | ČTK

Zlínský kraj podpoří hospodaření v lesích částkou přes deset milionů korun. Peníze budou rozděleny mezi 231 žadatelů. Kraj přispívá majitelům či dlouhodobým nájemcům lesů od roku 2005, peníze jdou na obnovu a zajištění lesních porostů a na ekologické a k přírodě šetrné technologie při transportu dřeva. Za tu dobu kraj rozdělil přes 200 milionů korun, řekl novinářům hejtmanův náměstek Ivan Mařák (KSČM).

Nyní jde podle něj o poslední podporu kraje v této podobě, od letošního července bude příspěvky na hospodaření v lesích rozdělovat ministerstvo zemědělství.

Kraj však podle Mařáka chce ve svém rozpočtu podporu hospodaření v lesích zachovat. "Vypadá to tak, že se budou podporovat opatření, která povedou k zadržení vody v krajině, což je momentálně aktuální. A že budeme podporovat například opravu lesních cest, které vznikají při přibližování dřeva a devastují les," řekl ČTK Mařák.

Rozloha lesů ve Zlínském kraji je kolem 157.000 hektarů. Nejvíce jich je v Beskydech, Chřibech, Bílých Karpatech a Vizovických a Hostýnských vrších. Největší část z nich spravuje státní podnik Lesy ČR, zbytek vlastní města, obce a soukromí majitelé. Zlínské hejtmanství v majetku ani ve správě žádné lesní porosty nemá.


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:54