Agris.cz - agrární portál

Vinařství Mutěnice zatím neví, jak se postaví k pokutě 900.000

15. 9. 2016 | ČTK

Vinařství Mutěnice, jehož žalobu proti rozhodnutí potravinářské inspekce zamítl soud, a musí tak zaplatit pokutu 900.000 korun za falšování, čeká na doručení odůvodnění rozsudku a zváží, zda podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Jednatel Jindřich Robek ČTK napsal, že současný majitel firmy případ 'zdědil' po předchozím a nyní se s ním snaží vypořádat tak, aby měl na současný rozvoj co nejmenší dopad.

"Žaloba se týká kontrolních zjištění SZPI (Státní zemědělské a potravinářské inspekce) z roku 2012, v plném rozsahu se tedy týká jak minulých majitelů, tak minulého managementu," uvedl Robek. Vinařství dostalo nezvykle vysokou pokutu kvůli tomu, že prohřešky se opakovaly.

Aktuálně Vinařství Mutěnice patří investiční skupině FPD, která do něj vstoupila před třemi lety. "Zatím o rozhodnutí soudu víme pouze z informačního systému, protože soud rozhodoval bez nařízení jednání," poznamenal Robek.

Podle SZPI pochybení výrobce a distributora vína vybočuje z běžných správních řízení v oblasti vína závažností protiprávního jednání. "Firma nevedla řádnou evidenci, nesprávně či klamavě značila víno, nápoj také trpěl oxidázou (znehodnocení vína vzdušným kyslíkem). Firma také víno podrobovala nepovoleným enologickým postupům," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. To znamená ředění vína vodou. "Voda tvořila 33 až 54 procent obsahu," doplnil Kopřiva. Dalšími problémy byla překročená hladina etanolu z přidaného cukru a překročená hladina kyseliny citronové.

Již dříve mutěnická firma dostala pravomocné pokuty za uvedené typy prohřešků, od roku 2010 dohromady za 220.000 korun. "Vzhledem k recidivě a závažnosti poškození zájmů spotřebitele a objemu nelegálních šarží, tedy více než 100.000 litrů vína, uložila SZPI v roce 2014 tak vysokou pokutu," vysvětlil Kopřiva.

Upozornil i na množství záznamů na webu Potraviny na pranýři. Jde o devět případů, kdy bylo víno nejakostní, a o sedm případů falšování. Falšované vzorky odebrala inspekce v letech 2012 a 2013.

Firma vznikla v roce 1997 a roční výnosy se pohybují okolo 400 milionů korun, má 60 zaměstnanců. Mezi největší odběratele patří obchodní řetězce. Zpracovává hrozny z desítek hektarů vinic, z nichž část se nachází ve vinařské oblasti Slovácké a Velkopavlovické. Také vykupuje hrozny od pěstitelů i ze zahraničí. Ročně stočí přes 12 milionů litrů vína.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:52