Agris.cz - agrární portál

České pobočce firmy Mars loni klesl zisk o více než polovinu

15. 9. 2016 | ČTK

Zisk prodejce čokoládových pochoutek a krmiv pro zvířata Mars Czech loni klesl o 57 procent na 14,6 milionu korun. Tržby klesly o 2,5 procenta na 1,42 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti ve Sbírcelistin. Firma prodává výrobky například pod značkami Mars, Snickers nebo Pedigree.

"Segment krmiv pro zvířata je i nadále nejvýznamnější součástí našich prodaných objemů," uvedla společnost. Mars prodává krmivo pro zvířata pod značkami Pedigree, Whiskas, Kitekat, Chappi, Dreamies nebo Sheba. V sortimentu potravin jde o značky rýže a omáček Uncle Ben's a omáčky Dolmio.

Zřejmě nejznámější je společnost svou značkou čokoládových tyčinek Mars, vedle nich pod firmu spadají značky Snickers, Bounty, Twix a M&M's. Tržby se loni snížily i u čokoládových cukrovinek. Hlavním důvodem bylo zvýšení prodejních cen, po němž klesly prodané objemy. Letos Mars oznámil, že do pěti let odstraní ze všech svých výrobků pro lidskou spotřebu umělá barviva.

Firma, která spadá do koncernu Mars Incorporated s ústředím v McLean v americké Virginii, loni v ČR zaměstnávala v průměru 69 lidí. Koncern v ČR vlastní také například společnost Wrigley. Ta letos ohlásila rozšiřování výrobního závodu na cukrovinky v Poříčí nad Sázavou na Benešovsku. Dosud nejvyšší investice americké firmy v jejím českém závodě za dvě miliardy korun pokryje výstavbu nové linky.

Začátky firmy spadají do roku 1911, kdy ve městě Tacoma ve státě Washington Frank C. Mars vyrobil ve své kuchyni první cukrovinky. Nyní celkové tržby firmy podle jejího webu činí 33 miliard dolarů.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:43