Agris.cz - agrární portál

Strakatý skot vyvážejí čeští chovatelé nejvíc do Turecka

16. 9. 2016 | ČTK

O český strakatý skot má v posledních dvou letech největší zájem Turecko. Čeští chovatelé tam už poslali desítky tisíc zvířat - jalovice, býčky na výkrm a poslední dobou se rozběhl obchod i s jatečnými býky. V tuzemských chovech je toto tradiční české plemeno nyní druhé nejrozšířenější. Na 13. národní výstavě českého strakatého skotu v Radešínské Svratce to ČTK řekl Pavel Král, ředitel pořadatelského svazu chovatelů.

Na Dni českého strakatého skotu představili chovatelé všechny věkové kategorie dobytčat, od telat po plemenné býky. Nejdůležitějším bodem bylo hodnocení krav. Na předvadišti se vystřídalo 85 stračen ze tří desítek českých chovů. Hodnotila je dvojice rozhodčích ze Slovenska a Itálie. Šampionkou plemene se stala sedmiletá Berta z hostitelské firmy Proagro Radešínská Svratka. Národní šampionkou byla podle Krále vyhlášena už podruhé a na svém kontě má tato zasloužila dojnice také další ocenění; napsaná o ní byla i knížka pro děti.

V tuzemsku žije kolem 175.000 českých strakatých krav. Vyšší jsou pouze počty tmavého holštýnského plemene vyšlechtěného na produkci mléka. Strakaté krávy sice dávají mléka méně, ale zato je u nich dobře hodnoceno i maso. Proto se podle zemědělců při nynějších ztrátových cenách mléka strakaté plemeno víc vyplácí.

"Myslím, že strakatý skot je na tom momentálně lépe než holštýnský, protože u něj máme ještě tržby z masa a cena masa tolik neklesla," řekl ČTK Zdeněk Kinc, zootechnik firmy AGRA Ždánice na Žďársku. Ve stájích má 380 strakatých krav. Podle Kince je strakaté plemeno také odolnější, což je pro podnik hospodařící skoro 700 metrů nad mořem rovněž důležitý faktor.

Tradice národních výstav v Radešínské Svratce, označované za hlavní město strakatého skotu, začala před 22 lety. První ročníky se odehrávaly v ročním intervalu, později přešla výstava do dvouletého cyklu. "V počátku se zúčastnily tři podniky s pár kusy zvířat, diváků bylo několik desítek," uvedl Král. Podle prvního odhadu pořadatelů se dnes přišlo podívat nejméně 7000 lidí, doposud rekordní počet.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:02