Agris.cz - agrární portál

Meruněk se na jihu Moravy sklidilo jen 400 tun, málo je i jablek

16. 9. 2016 | ČTK

Ovocnáři na jižní Moravě letos odhadem sklidili jen 400 tun meruněk, přitom jejich průměrná úroda bývá každoročně vysoko přes 1000 tun, někdy i 3000. I ve špatném roce 2012 to bylo kolem 800 tun. Také jablek, která se začínají pomalu sklízet, bude tak 20 až 30 procent proti průměru posledních let, řekla ČTK tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová. Pro některé pěstitele to může být i likvidační.

Nízkou úrodu ovoce způsobil několikadenní mráz na konci dubna, kdy už na většině území jižní Moravy byly ovocné stromy dlouho vykvetlé. Ve vyšších polohách například střední a severní Moravy mráz takové škody nezpůsobil. "Z našich členů sklidilo meruňky jen pět podniků. Rozsah poškození byl lokální, ale některé podniky dopadly zoufale a poškozené je všechno ovoce. Někde nesklidili vůbec nic," poznamenala Homolová. Nejhůře dopadlo Znojemsko a po něm Břeclavsko. Z časnějšího ovoce bylo málo i třešní a broskví, kterých ovocnáři sklidili zhruba 100 tun.

Nízká úroda se promítla i v cenách. Ač ji pěstitelé příliš nevyšroubovali a meruňky prodávali kolem 45 korun za kilogram, v obchodech či na trzích se prodávaly za více než 80 korun, někdy i za 120. "Za stejnou cenu se prodávaly i meruňky z dovozu. Prodejci se se špatnou úrodou na Moravě svezli," řekla Homolová.

S odbytem pěstitelé problém neměli. Co šlo prodat na jídlo, prodali, a o méně kvalitní ovoce mají zájem pálenice.

Pro některé pěstitele může být letošní rok likvidační. A to i přesto, že ministerstvo schválilo pomoc ovocnářům ve výši 133 milionů korun. O podmínkách kompenzací se dosud jedná. Ovoce je navíc potřeba nejdříve sklidit, aby bylo možné prokázat ztráty. Odškodnění by mohlo získat podle státních odhadů 150 podniků, některé za více druhů ovoce. Celkové škody činí 394 milionů korun.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:28