Agris.cz - agrární portál

Z evropských dotací půjde na kanalizace a úpravu vody pět mld. Kč

16. 9. 2016 | ČTK

Z evropských dotací míří zhruba pět miliard korun na lepší čištění odpadních vod a kanalizace. Peníze by měly pomoci řešit i nedostatek pitné vody v období sucha. Nové výzvy z Operačního programu Životní prostředí dnes vyhlásilo ministerstvo životního prostředí. Ministr Richard Brabec (ANO) je považuje za pomoc obcím a městům, evropské peníze jim snadněji zaplatí nákladné vodohospodářské projekty a pomůžou splnit požadavky na kvalitu a čištění vod, které Brusel požaduje.

"Na kvalitní pitnou vodu má právo každý občan. Tím spíše, že kvalitu i množství vod v Česku nyní výrazně ovlivňuje pokračující sucho, které naši zemi poslední dva roky trápí," uvedl Brabec v tiskové zprávě. Žádosti bude Státní fond životního prostředí (SFŽP) přijímat mezi 17. říjnem a 19. lednem příštího roku.

Celkem 3,6 miliardy korun se podle Brabce mohou využít na kanalizace a čistírny odpadních vod, další více než miliarda půjde na úpravny a přivaděče vody. Dalších 100 milionů korun je určeno na odstraňování příčin nadměrného zatížení povrchových vod živinami. "Zájem máme zejména o projekty, které budou bránit znečišťování vodárenských nádrží, koupacích nadrží a přítoků do těchto nádrží," dodal ředitel SFŽP Petr Valdman.

Dotace by měly pomoci například těm městům a obcím, které se potýkají kvůli suchu s nedostatkem kvalitní pitné vody. V současném operačním programu byly dotace na zlepšování vody vyhlášeny několikrát. Fond dostal zhruba 250 žádostí o šest miliard korun. Schváleno bylo podle MŽP 157 projektů s dotacemi za více než 4,6 miliardy.

Díky OP Životní prostředí vzniklo v letech 2007 až 2013 až 382 čistíren odpadních vod, více než 4300 kilometrů stokových systémů, postavilo se nebo zrekonstruovalo skoro 600 kilometrů rozvodů pitné vody a 25 úpraven pitné vody.


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:08