Agris.cz - agrární portál

Festival Sýr s přehlídkou biosýrů už tuto sobotu

16. 9. 2016 | pro-bio.cz

(Mikulov/Šumperk 15.9.2016) Mikulov je spojen s vínem. A k vínu patří sýry. K nejlepšímu vínu patří nejlepší sýry – a ty se vyrábí z nejlepšího mléka – tedy biomléka. Logickým spojením je tedy přehlídka biosýrů, která se uskuteční v rámci festivalu a sýrařské soutěže, v sobotu 17.9.2016 v Mikulově.

Od 9 hodin budete moci v historickém centru Mikulova nejen ochutnat výrobky faremních výrobců biosýrů, ale ty, které vám nejvíce zalahodí, si budete moci zakoupit a následně si je vychutnat v klidu domova.

Na festivalu se letos představí i členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců: Ludmila Podzimková z obce Dolní Hedeč, ekofarma Javorník ze Štítné nad Vláří – jejíž Bio hermelín získal cenu v soutěži Česká biopotravina 2016, Monika Menčíková z Šonova v Broumovském výběžku, která vyrábí ovčí sýry a ocenění Česká biopotravina 2013 získala za svůj vyzrálý ovčí sýr – šonovský kmet v kategorii biovýrobky živočišného původu.

Členy svazu doplní ještě dva další výrobci biosýrů  - BIO Vavřinec a Farma Kudlov. Ke všem sýrům budou k dispozici dipy a chutney z Ekostatku Vlkaneč.

Kdo z výše uvedených sýrařů umí nejlepší biosýr, se návštěvníci od odborné poroty dozvědí prostřednictvím manažerky PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové po 15. hodině.

Součástí programu budou také ochutnávky výrobků oceněných v soutěži Česká biopotravina 2016, a to přímo na stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, včetně vítězného biovína – rulandského šedého z vinařství Marcinčák. Festival Sýr bude doplněný doprovodným programem - cimbálovou muzikou, zpívajícími stloukačkami másla, programem pro děti, odbornými přednáškami, sýrařskými dílničkami pro děti i dospělé a pečením chleba v hliněné peci.

Provozní doba tržnice

sobota 17.9.2016    10:00 – 18:00

neděle 18.9.2016    09:00 – 14:00

Festival organizují společnými silami Svaz faremních zpracovatelů v České republice, Institut pro trénink pohostinnosti,  VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Poznámky:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců(dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 606 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. 

Komentáře poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). Kontakt pro media: Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz )

Festival Sýr - Festival sýrů a národní soutěž malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska vznikl jako společný projekt konvivia Slow Food Pálava, Svazu faremních zpracovatelů a VOŠ potravinářské a SPŠ mlékárenské Kroměříž. Cílem je podpořit a prezentovat malé faremní i nefaremní zpracovatele mléka a mléčných výrobků (limit pro výrobce sýrů je maximálně pět zaměstnanců), prezentovat široké laické i odborné veřejnosti jejich mnohdy skvělé produkty a zviditelnit obecnou problematiku faremního zpracování zemědělských produktů, se kterým se často pojí řada nepřesných a veřejnost matoucích informací.

Organizace sýrařské tržnice - Martin Hrabec, +420 721 427 854, info@hospitalitytraining.cz

Organizace sýrařské soutěže - Blanka Hrbková, +420 777 262 694, farma.hvozd@centrum.cz

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková                                                      


Zdroj: pro-bio.cz, 16. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:10