Letní kontroly SZPI ukázaly na problémy společného stravování
19. 9. 2016 | SZPI
Během letních měsíců se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mj. intenzívně věnovali kontrole dodržování hygienických a dalších předpisů souvisejících se zajištěním bezpečnosti a jakosti pokrmů a potravin v podmínkách vysokých venkovních teplot. Kontrolu inspektoři zaměřili na všechny typy provozů v kompetenci SZPI, tedy společné stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. – a dále na maloobchodní prodejny, velkoobchod a výrobu potravin.
Od 1. 7. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni uzavřít celkem 18 provozoven. Z tohoto počtu šlo o 11 provozoven společného stravování, 4 maloobchodní prodejny a 3 velkosklady s potravinami.
Důvodem byl zejména neakceptovatelný stav hygieny v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem. Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, výskyt škůdců a jejich trusu, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě a podobně.
Opakovaně nejproblematičtější je segment společného stravování, kde inspektoři dlouhodobě uzavírají nejvíce provozoven. Naopak v segmentu výroby potravin ve sledovaném období inspektoři neuzavřeli žádnou provozovnu.
Přehled uzavřených provozoven inspektory SZPI včetně zdůvodnění a fotodokumentace je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Zdroj: SZPI, 19. 9. 2016
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:35