Agris.cz - agrární portál

Vodohospodáři chtějí kvůli migraci ryb zprůchodnit jezy na Dyji

19. 9. 2016 | ČTK

Povodí Moravy chce zprůchodnit pro migraci ryb dva jezy v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, investice si vyžádá asi 42 milionů Kč. Zahájení projektu je v plánu v lednu 2017. Jak státní podnik v tomto týdnu uvedl v tiskové zprávě, projekt veřejnosti představí ve středu.

Vodohospodáři počítají s obnovením migrační propustnosti na jezech Krejčův a Zátiší. Použijí k tomu technologii obousměrných Archimédových šroubů, takzvanou šnekovou turbínu, která díky naváděcímu proudění umožňuje migraci ryb a říčních živočichů po i proti proudu. Projekt má značný ekologický význam. Kromě zprůchodnění posílí kvalitu rybí obsádky, zvýší její atraktivitu i biologickou rozmanitost," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Dodal, že zprůchodnění jezů představuje pilotní projekt, který má zajistit migraci ryb mezi územím České republiky a Rakouska. Šnekové turbíny by však měly vyrábět i elektrickou energii. "Vyrobená energie nebude dodávána do sítě. Povodí Moravy projekt nerealizuje s vidinou zisku za prodej energie," uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Podnik podle něj jedná se zástupci obce o bezplatném využití energie pro veřejnost, například jako dobíjecí stanice pro elektrokola či osvětlení v obci.


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:31