Agris.cz - agrární portál

Vinaři ze Slovácka obnoví starý zvyk: šlapání hroznů dívčí nohou

19. 9. 2016 | ČTK

Vinařství Dvůr pod Starýma Horama a vinaři spolku BBP obnovují v Boršicích na Slovácku dávný obyčej, kterým je šlapání vinných hroznů dívčí nohou. Akce se uskuteční 1. října, řekl ČTK Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Podle něj byl tento způsob získávání vinného moštu, kdy jsou hrozny rozmačkány něžnýma dívčíma nohama, v tuzemsku dávno nahrazen lisováním. "Ale například v Portugalsku se v řadě vinařství používá dodnes," uvedl Urbanovský. Podle Petra Gottwalda, majitele pořadatelského vinařství, půjde nejen o připomenutí tradic.

"Bude to také ukázka toho, jak společná práce, která je při výrobě vína nezbytná, přispívá k radosti nad výsledným produktem. Akce má nejen pobavit, ale také připomenout naše kořeny a duchovní rozměr sklizně darů naší země. Proto bude celé odpoledne spojeno jak s oslavou sklizně hroznů, tak s duchovní prosbou o co nejlepší ročník vína," přiblížil Gottwald.

Akce začne v sobotu 1. října ve 14:00. Uskuteční se v boršickém penzionu Dvůr pod Starýma Horama. V kulturním programu se představí mimo jiné cimbálová muzika Ohnica, folklorní soubor Trnafčan z Trnavy, muzika Heskovci z Červeníka, Mužský sbor z Vážan a folková kapela Nezapomeň.


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:33