Agris.cz - agrární portál

V tuzemsku zůstává zhruba polovina středočeského obilí

19. 9. 2016 | Denik.cz

V tuzemsku zůstává zhruba polovina středočeského obilí, zbytek míří většinou do Německa. Výkupní cena pro zemědělce se nyní u potravinářské pšenice pohybuje okolo 3300 až 3500 korun za tunu. Další vývoj cen ale zatím nelze předvídat, dosud klesaly, ale za měsíc se mohou až o stokoruny za tunu lišit. Řekl to ředitel společnosti ZZN Polabí Roman Kubíček. Firma je jednou ze dvou největších v oblasti rostlinných komodit ve středních Čechách.

Zemědělci mají dvě možnosti, buď uzavřou smlouvu o prodeji letošních výpěstků už během zimy, nebo počkají, jak se vyvine trh po sklizni. "Letos byly nejvyšší nastavené ceny pšenice v lednu a únoru, od té doby ceny padaly," uvedl Kubíček. Výkupní cena potravinářské pšenice se tak změnila zhruba ze 4000 korun za tunu na 3500 korun za tunu.

Podle Kubíčka je s ohledem na produkci a spotřebu pšenice v ČR vývoz nutností. Do Německa putuje obilí obvykle železniční dopravou i nákladními auty. Výkupní cenu ovlivňuje i vzdálenost od německých hranic, rozdíl také muže být i ve stokorunách na tunu.

Středočeští zemědělci sklidili téměř 1,687.000 tun obilovin, což je oproti loňsku mírně méně. Přibližně dvě třetiny sklizně obilí tvoří pšenice.

Podle Kubíčka je především důležité hlídat kvalitu, protože jakmile nesplňuje dodávka jakýkoli aspekt, německý zákazník zboží obratem pošle zpět. Loni byla většina sklizené pšenice ve středních Čechách potravinářská, letos je to podle ředitele zhruba půl na půl.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 19. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:00