Agris.cz - agrární portál

Do Znojma letos přijelo na vinobraní rekordních 83.000 lidí

19. 9. 2016 | ČTK

Do Znojma letos přijelo na Znojemské historické vinobraní zhruba 83.000 lidí, což je o 3000 více než loni, a tedy novodobý návštěvnický rekord. Výrazně více vstupenek se letos podařilo prodat přes internet a mnohem více lidí bylo v centru města i v neděli. Druhý víkendový den se konalo vinobraní poprvé loni a bere se jako odpočinkový, kdy už se vstupné neplatí, sdělil ČTK František Koudela z pořádající Znojemské besedy.

Obrovský zájem byl letos o rytířské turnaje na koních v sobotu večer. "Už hodinu předem byla všechna místa vyprodaná," poznamenal Koudela. Pořadatelům stejně jako loni přálo počasí, přestože předpověď hlásila na sobotu déšť. Pršelo však jen slabě dopoledne.

Historický průvod v čele s králem Janem Lucemburským měl letos už 550 členů, dříve to bývalo zhruba 500. "Jeho součástí byla ohňová show, rytířské turnaje a šermířská klání. Dbáme na to, aby oblečení všech odpovídalo skutečně době prvního Lucemburka na českém trůně, tedy první polovině 14. století. Některé kostýmy si půjčujeme v Českém Krumlově či na Barrandově," uvedl Koudela.

Po městě bylo rozmístěno na 350 stánků s vínem, burčákem a občerstvením. Lidé mohli jít zažít středověkou atmosféru do uličky chudiny, na několika místech viděli kejklířská vystoupení, pouliční divadlo. Velice se ujala nedávná novinka Vinný trh. "Každý rok se snažíme přijít s nějakou novinkou, která by lidem ještě návštěvu Znojma zpříjemnila. Letos jsme poprvé vytvořili mobilní aplikaci s mapou a programem," poznamenal Koudela.

Vinobraní bylo letos úspěšné i v Mikulově, kde se konalo o týden dřív. Tento rok na něj přijelo 56.000 lidí, což je nejvíce v historii. Znojemský rekord má již 49 let, tehdy přijelo do města 110.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:42