Agris.cz - agrární portál

Na Šluknovsku chtějí podpořit vznik sociálního zemědělství

21. 9. 2016 | ČTK

Šluknovsku, které patří mezi regiony s vysokou nezaměstnaností a kde chybí velké průmyslové podniky, by v budoucnu mohl pomoci rozvoj rekreace a cestovního ruchu nebo sociální zemědělství. ČTK to sdělil Martin Zíka z Centra cestovního ruchu Šluknovsko.

"Dneska prakticky nevznikají nové firmy. Málokdo se odváží na Šluknovsku začít podnikat, protože tu není dostatečná kupní síla," uvedl Zíka, který je členem okresní hospodářské komory.

Jednou z možností, jak se uplatnit na trhu, může být sociální zemědělství. "Úžasně se obnovuje příroda a vznikají kozí farmy, chová se dobytek, velbloudi, lamy, je tu chovatel klokanů. Vypadá to, že se ze Šluknovska stává ojedinělé safari hospodářských zvířat uprostřed Evropy," zmínil Zíka.

Vysvětlit fungování takzvaného sociálního zemědělství, podpořit místní podnikatele a povzbudit zájem občanů o regionální produkty má i čtvrtý ročník Festivalu lokální ekonomiky. Koncem týdne se uskuteční v Chřibské.

Cílem sociálního zemědělství je vedle samotné farmářské práce pomoci lidem, kteří jsou zdravotně postižení nebo dlouhodobě nezaměstnaní. "Právě sociální firmy jsou tématem letošního ročníku. Chceme ukázat, jak to funguje, proto jsou na plánu exkurze do dvou provozů. Využít lze při tomto podnikání evropské dotace. Jak je čerpat, se musí také lidé naučit," uvedl Zíka.

Příklady dobré praxe se už osvědčily v předchozích ročnících. "Povedlo se založení svépomocného družstva, vznikl Cech cestovního ruchu pro Šluknovsko a nové firmy. Lidé se na festivalu sejdou a domluví na společné práci," řekl Zíka.

Průměrná míra nezaměstnanosti okolo Rumburku je 7,94 procenta a okolo Varnsdorfu 7,51 procenta. V samotném Šluknově se blíží 11 procentům. Turisté míří do regionu zejména v létě, a to do Národního parku České Švýcarsko.

Festival lokální ekonomiky se v Chřibské uskuteční 23. a 24. září. Jeho součástí bude farmářský trh, kde zájemci najdou produkty místních výrobců, a malá přehlídka místní kultury. Podrobnosti jsou na stránkách festivalu.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:31