Agris.cz - agrární portál

Vláda rozhodne o sloučení dvou sekcí na ministerstvu zemědělství

21. 9. 2016 | ČTK

Vláda ve středu rozhodne, zda se na ministerstvu zemědělství od příštího roku sloučí sekce zemědělských komodit a zahraničních vztahů. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Změny jsou obsažené v materiálu systemizace státních služebních a pracovních míst. Na pozici nového náměstka, pod kterým budou obě sloučené sekce, bude vypsáno nové výběrové řízení.

Sekce zahraničních vztahů nyní spadá pod náměstkyni Jaroslavu Beneš Špalkovou. Sekce zemědělských komodit a ekologického zemědělství pod Jiřího Šíra, který se stal náměstkem letos v únoru. Přestože by se v případě sekcí mělo uskutečnit nové nezávislé výběrové řízení na nového náměstka, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes ČTK řekl, že návrh má logiku i z toho důvodu, že současný náměstek zemědělských komodit Šír má i praxi z Bruselu.

"Snoubí se to s tím, že má (Šír) poměrně významnou personální zkušenost, že dělal vedoucího stálého zastoupení pro zemědělství a životní prostředí v Bruselu. Myslím si, že to dává celkem logiku," řekl Jurečka. Podle ministra se resort snažil už jednou změnu prosadit, což mu nevyšlo. Podle něj bude mít sloučení pozitivní efekt jak finanční, tak i funkční. Mezi exportem a komoditami vidí velkou provázanost. "Skutečné důvody pro rušení své sekce neznám. Práce mojí sekce byla dlouhodobě hodnocena velmi dobře, což se dá doložit," řekla ČTK náměstkyně Beneš Špalková. Podle ní sekci ministr zřídil před rokem a půl na podporu proexportních aktivit.

Agrární analytik Petr Havel změny na ministerstvu kladně ocenil, koncentrovaná struktura mu přijde správnější, stejně jako Šírovy zkušenosti. "Skutečností je, že Beneš Špalková asi není ta nejloajálnější osoba směrem k ministrovi. Mimo jiné je to jedna z mála vrcholných představitelů ministerstva zemědělství, která se účastní akcí pořádaných Asociací soukromého zemědělství ČR. Například vyhlášení farmy roku. Dovedu si docela dobře představit, že tento ne zcela loajální úředník bude ministrovi vadit a bude se ho snažit nahradit," uvedl analytik. Asociace dlouhodobě proti některým ministrovým krokům vystupuje a kritizuje je.

Devětatřicetiletá Beneš Špalková přečkala na ministerstvu řadu změn, působí na něm od roku 2001. Od roku 2012 byla náměstkyní tehdejšího ministra Petra Bendla (ODS) v úseku pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU, od roku 2015 vede pod Jurečkou sekci zahraničních vztahů. Pod sekci zahraničních vztahů spadají podle webu ministerstva dva odbory s více než 40 lidmi.

Na ministerstvu zemědělství je osm odborných náměstků a jeden politický, Pavel Veselý za ČSSD.

Šír jako náměstek začal na ministerstvu pracovat od letošního února. Na ministerstvo nastoupil v roce 1998, v roce 2002 se vypracoval na ředitele odboru pro vztahy s EU. Od roku 2003 působil jako diplomat stálého zastoupení ČR při EU, pouze mezi lety 2009 a 2011 pracoval jako poradce ministra zemědělství. V roce 2009 ho také tehdejší ministr Jakub Šebesta jmenoval do pozice předsedy skupiny pro strategické otázky zemědělství. Šír chtěl jako nestraník uspět na šestém místě kandidátky ANO do europarlamentu v roce 2014.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:14