Agris.cz - agrární portál

Babiš: O zlevnění piva a chleba ještě jednáme

22. 9. 2016 | Denik.cz

Chleba levnější nebude, tedy zatím. Chystané snížení sazby DPH ještě nemá konkrétní obrysy.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se včera omlouval a omlouval. Prostřednictvím ministra zemědělství Mariana Jurečky se mu podařilo mezi novináře vypustit fámu, že se koalice dohodla na snížení DPH na točené pivo a na základní potraviny.

„Není to pravda. Je to návrh, který vznikl na poslední koaliční radě, ale jednotlivé strany o tom budou ještě jednat," uvedl včera pro regionální Deník ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám," napsal posléze Bělobrádek na sociální síti Twitter. Nedementoval nicméně tvrzení, že se na plánu dohodli předsedové koalice.

O snížení DPH na točené pivo z 21 procent na 15 procent od příštího roku usiluje právě ministr Babiš, který to považuje za „kompenzaci" pro vesnické hospody, na které od prosince dopadne povinnost evidovat tržby a vydávat účtenky. Hospodští si musejí do provozovny pořídit internet (aspoň mobilní) a tiskárnu na účtenky.

Maso i kapr

Požadavek na zlevnění základních potravin zase opakují sociální demokraté i lidovci. Od roku 2018 (tedy až po volbách) by chtěli snížit DPH u základních potravin ze současných 15 procent na deset procent.

Za základní potravinu přitom politici považují chléb, máslo, maso, mléko a sladkovodní ryby.

V Česku od loňska existují tři sazby DPH. Základní 21 procent, dále snížená 15 procent a snížená 10 procent (léky, knihy či kojenecká výživa).

Od prosince se zavedením evidence tržeb by se měla sjednotit sazba DPH na jídlo konzumované v restauracích i odnášené s sebou. 
V obou případech to bude 15 procent.

Autor: Jan Klička, Kateřina Perknerová


Zdroj: Denik.cz, 22. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:10