Agris.cz - agrární portál

V západní Africe se navzdory ebole znovu jí maso divokých zvířat

22. 9. 2016 | ČTK

Občané západoafrických států, které se ještě nedávno potýkaly s epidemií eboly, znovu loví divoká zvířata, aby mohli pojídat jejich maso. Zdravotníci to stále označují za riziko. Konzumace masa není považovaná za přímou příčinu rozšíření eboly, ale epidemie se spojuje se zpracováváním a kontaktem s masem nakažených zvířat. Na ebolu od prosince 2013 zemřelo v západní Africe přes 11.300 lidí.

Mnoho západoafrických zemí včetně Pobřeží slonoviny, které sousedí se třemi zeměmi nejvíce ebolou zasaženými, právě v této době odvolalo zákaz lovu a pojídání divokých zvířat.

Maso ježků, řekomyší, veverek, vysoké zvěře nebo kaloňů je pro mnohé cenným zdrojem proteinů, avšak nakažená zvířata mohou být opět přenašeči viru eboly. Mezi lidmi se vir šíří kontaktem s tělesnými tekutinami nemocných nebo mrtvých.

"Z pohledu zdravotnictví je toto rozhodnutí přinejmenším nešťastné," řekl ke zrušení zákazu lovu divokých zvířat virolog z univerzity v Texasu Ben Neuman. Dodal, že "jediným zdrojem eboly jsou nakažená divoká zvířata a že jsou důkazy, že některá, například kaloni, mohou zůstat nakažena velmi dlouho".

Neuman upozornil, že netopýři se přemísťují daleko a mohou tak virus šířit na velké vzdálenosti. Maso primátů je prý relativně bezpečné, protože ti viru podléhají ještě rychleji než lidé. "Existuje důvod pro zákaz prodeje masa netopýrů, ostatní druhy masa tak rizikové nejsou. Nechci, aby všechny ty druhy byly legalizovány, ale zároveň si nepřeji, aby lidé trpěli hlady," řekl Neuman.

Maso divokých zvířat v roce 2014 zakázaly nebo ho označily za rizikové Pobřeží slonoviny, Guinea, Libérie, Sierra Leone a Ghana. Omezení začaly postupně odvolávat, když Světová zdravotnická organizace v březnu zrušila mezinárodní pohotovost kvůli ebole. Mnoho lidí v západní Africe návrat k původní stravě vítá, protože je podle nich chutnější než dovážená masa nebo kuřata.

Na tržiště se vrátily původně prodávané druhy a obchodníci odvolání zákazu uvítali. "Neměli jsme dost peněz na to, abychom posílali děti do školy. Bylo to těžké, museli jsme prodávat žáby, abychom měli na jídlo, prodávali jsme i šneky. Dnes je maso díkybohu zpátky a vracejí se také zákazníci," řekla obchodnice v Abidžanu Brigitte Gahieová.

V Guineji je konzumace masa divokých zvířat stále zakázaná, ale podle ministra pro chov Mohameda Talla ho lidé stejně jedí. "Jedli jsme to před ebolou a jíme to po ní, v tom mi nikdo nezabrání," řekl Guinejec Marcel Yombouno.

Neuman počítá s tím, že se ebola do Afriky vrátí. "Tentokrát ale budeme připraveni," řekl.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:32