Agris.cz - agrární portál

Slavnosti jablek v Nebílovech podporují prodej českých jablek

25. 9. 2016 | ČTK

Slavnosti jablek v Sadech Nebílovy na Plzeňsku podporují prodej českých jablek i dalšího ovoce. Letošní úroda jablek v regionu je průměrná, stejná jako loni. Návštěvníci, jichž loni přišlo 4000, uvidí hlavní druhy ovoce přímo v sadech. Nedělní akce, při níž mohou lidé všechno ochutnat a dozvědět se zajímavosti o zemědělství, pomáhá prodeji regionálních potravin, řekla ČTK vedoucí sadů Jana Zikmundová. Lidé mohou přijít už v neděli ve 12:00, v sadech mohou být do 18:00.

"Děláme ji hlavně kvůli tomu, aby se propagovalo jablko, ne my. Chceme lidi naučit, aby si kupovali produkty místních výrobců," uvedla. Na akci budou výrobci regionálních potravin ze širokého okolí, aby lidé věděli, co se v regionu dělá dobrého.

Lidé už podle Zikmundové začínají slyšet na česká jablka a chtějí je přímo od pěstitelů. "Maloobchod je fantastický, lidé jezdí. Prodáváme přímo v sadech určitě polovinu produkce, většinou za 10, 12 a 15 korun za kilogram," řekl Richard Schwarz ze stejnojmenných sadů ve Vranově na Rokycansku.

Budou tam mošty, cidery, čerstvá jablka, smažená jablka, přesnídávky z rozvařených jablek se zakysanou smetanou, různé palačinky s jablky, soutěž o nejlepší jablečný moučník a marmeládu. "Přijede královna marmelád paní (Blanka) Milfaitová," uvedla Zikmundová.

Slavnosti jablek už se konají poosmé. "Potřetí už je pořádáme po celém areálu sadů, na nádvoří zámku už jsme se nevešli," řekla. K vidění bude stará i nová zemědělská technika, například funkční mlátička, i zvířata. Děti i dospělí mohou procházet naučnou stezkou o zemědělství, kde zkusí poznávat obilí a ovoce. Dále tam budou dílničky, prolézačky z balíků slámy, trať na skákání v pytli a házení míčků do jablek. "Letos mohou děti samy řídit menší traktory za doprovodu technika, což pro ně bude neuvěřitelný zážitek. Mají projížďku na koních a učí se dojit a stloukat máslo a vyrábět různé dárky, například strašáky," uvedla.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:08