Agris.cz - agrární portál

Výroba masa v hradeckém kraji v pololetí vzrostla o pět procent

26. 9. 2016 | Denik.cz

Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí vzrostla o 5,1 procenta a pokračovala tak v růstu zahájeném v roce 2012. Za letošním růstem stojí zvýšení výroby vepřového masa, naopak produkce hovězího klesla. V celé ČR výroba masa v prvním pololetí proti stejnému loňskému období klesla o jedno procento, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Celková výroba masa bez započítání drůbežího v hradeckém kraji do konce června dosáhla 12.811 tun. Produkce vepřového vzrostla o 7,9 procenta na 10.100 tun. "Bylo to druhé nejvyšší zvýšení mezi kraji," upozornili statistici. Výroba hovězího klesla o čtyři procenta na 2704 tun. Skopového a kozího masa jatka zpracovala dvě tuny, o třetinu méně než loni do konce června.

Hradeckému kraji v prvním pololetí ve výrobě masa patřilo mezi kraji sedmé místo. Největšími tuzemskými výrobci masa byly v prvním pololetí podniky z Jihočeského kraje, které ho dodaly přes 27.000 tun. Následovaly masokombináty z Vysočiny a Jihomoravského kraje.

Za celý loňský rok výroba masa v Královéhradeckém kraji dosáhla nejvyšší úrovně za posledních sedm let. Bez drůbežího masokombináty v regionu loni vyrobily 23.907 tun masa, meziročně o 1,8 procenta více. Na celostátní produkci masa se kraj podílel zhruba osmi procenty.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 26. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 02:18