Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 9. 2016

Kdo naporcuje a zpracuje maso? Česku chybí tři tisíce řezníků

Jedním z řemesel, u něhož je v Česku znát nedostatek lidí, jsou řezníci. Momentálně jich scházejí asi tři tisíce. Letos ale nastoupily do učení jen desítky žáků a některé školy tak specializované třídy vůbec neotevřely. O absolventy se tak hlavně velké podniky přetahují.

Export vytáhl českou výrobu piva na nový rekord, za plzeň si lidé od října připlatí

Další velké pivovarnické skupiny v Česku zatím nebudou zvyšovat ceny jako Plzeňský Prazdroj, který zdraží od října všechny své nápoje o víc než tři procenta. Loni se v Česku vyrobilo historicky nejvíc piva - přes 20 milionů hektolitrů. Posílil hlavně vývoz. Od příštího měsíce by například desetistupňové pivo mohlo vyjít restaurace o 60 haléřů dráž, dvanáctistupňové pak o korunu.

Houbaři, pozor. Nový zákon může pobyt v lese pořádně prodražit

Pokud jste vášniví houbaři, nebo třeba jen milovníci lesa, tak byste měli vědět, že když auto zaparkujete v lese, tak Vám nově místo pětitisícové pokuty hrozí až stotisícová. Byl totiž novelizován zákon, který zakazuje v lese třeba i kouřit, rozdělávat oheň, nebo jezdit na kolech, lyžích a koních mimo lesní cesty.

V lesích na Vysočině kvůli suchu přibývá poškozeného dřeva

V lesích na Vysočině kvůli suchu přibývá poškozeného dřeva, které se špatně prodává. Stromů napadených kůrovcem je daleko víc než v dřívějších letech. Podle lesníků, které oslovila ČTK, je ale situace zatím stále lepší než po loňském horkém létě. Lesům by podle nich pomohlo, kdyby v zimě napadlo dost sněhu, aby se doplnily zásoby spodní vody.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info