Agris.cz - agrární portál

Slovenští farmáři patrně dosáhnou nejlepší úrody za poslední roky

29. 9. 2016 | ČTK

Slovenští farmáři letos dosáhnou nejlepší úrody za poslední roky. Po očekávané rekordní sklizni obilí by měli oproti loňsku zaznamenat vyšší výnosy i u dalších plodin. Vyplývá to z údajů tamního statistického úřadu.

Navzdory nižší oseté ploše by se letos v zemi měla zvýšit úroda kukuřice na zrno, a to o více než polovinu na 1,45 milionu tun. To by znamenalo nejlepší výsledek od roku 2014.

Výrazně lepší sklizeň se očekává také u slunečnice, která podle odhadu statistiků bude nejvyšší za posledních 13 let a dosáhne 246.000 tun. Několikaletého maxima patrně dosáhne úroda brambor, meziročně stoupne také sklizeň cukrové řepy.

Farmáři již při sklizni obilí upozornili na to, že vyšší úroda ještě nemusí znamenat výraznější zvýšení jejich zisku. Zástupci zemědělců v létě uvedli, že výkupní ceny obilí klesly a že ve skladech jim zůstaly zásoby ještě z loňska, kdy byla úroda obilí rovněž nadprůměrná.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:52