Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice letos očekává rekordní tržby i hospodářský výsledek

30. 9. 2016 | ČTK

Společnost Linea Nivnice, která vyrábí ovocné nápoje, letos očekává rekordní tržby a nejlepší hospodářský výsledek v historii firmy. Tržby by se měly pohybovat nad jednou miliardou korun a výsledek hospodaření nad 50 miliony korun, řekl dnes ČTK generální ředitel společnosti Gabriel Slanicay.

Loni společnost měla tržby za prodej vlastních výrobků a služeb 949,007 milionu korun, meziročně asi o 42,6 milionu Kč méně. Zisk však vzrostl z předloňských 27,2 milionu na 45,2 milionu korun v roce 2015. Firma miliardu korun v tržbách překonala již v letech 2007 a 2008, tedy před hospodářskou krizí.

Očekávaný nárůst Slanicay přičítá zlepšené ekonomické situaci v Česku v posledních dvou letech, díky níž si lidé mohou dovolit kupovat i dražší produkty. "Dokonce si myslím, že letošní hospodářské výsledky překonají loňský rok. Výsledky prvních devíti měsíců roku naznačují, že obrat překročí hranici jedné miliardy Kč," uvedl generální ředitel.

Společnosti se podle něj velmi daří v oblasti dětské výživy. Registruje stoupající zájem o stogramové přesnídávky ve vymačkávacím obalu kapsička. Loni pořídila linku na jejich výrobu, kterou letos ještě vylepšuje. "Čeká nás její doplnění o roboty, o kartonovačku, abychom vyráběli produktivněji. To bude koncem tohoto roku," dodal Slanicay.

V příštím roce by se podle něj měla kapacita linky na výrobu kapsiček s dětskou výživou ještě zvyšovat. "Na tomto provozu pracujeme nepřetržitě 24 hodin denně. Důsledkem velké poptávky je, že jsme zde pracovali i hodně sobot a neděl," doplnil ředitel. V minulém i letošním roce společnost na investice uvolnila zhruba 60 milionů korun.

Linea Nivnice patří k největším tuzemským výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Velkou tradici má firma i v produkci lihovin, první likér vyrobila v roce 1946. Podle Slanicaye se na tržbách ze 44 procent podílejí ovocné šťávy, asi o pět procent na čtvrtinu meziročně vyrostl podíl dětské výživy, 19 procent tvoří podíl sirupů, deset procent ovocných vín a asi dvě procenta lihovin.

Linea Nivnice má v portfoliu zhruba 300 výrobků. Většinou dodává do velkých obchodních řetězců. Více než 80 procent produkce firma prodá na domácím trhu. Zbytek jde na zahraniční trhy, kterým dominuje Slovensko, kde má dceřinou firmu. Společnost ale exportuje i do dalších států Evropské unie a také do Číny, Izraele, Spojených arabských emirátů, na Kapverdské ostrovy i na karibský ostrov Svatý Martin. Jde však objemem o menší zakázky.

Současná akciová společnost Linea Nivnice existuje od roku 1994. Firma vznikla privatizací státního podniku Linea, který byl dříve součástí Slováckých konzerváren Uherské Hradiště. V loňském roce zaměstnávala v průměru 267 lidí, o 16 více než v roce 2014. Momentálně má 280 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:32