Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice koupí dostatek jablek, úroda pomerančů je ale slabá

3. 10. 2016 | ČTK

Společnost Linea Nivnice, jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, letos od pěstitelů v Česku vykoupí asi 15.000 tun jablek. Pokryje to její potřebu na roční produkci šťáv, vín a dětské výživy. Firma díky nízkým cenám nakoupí do zásoby i jablečný koncentrát z Polska. Opačná je situace u pomerančů. Kvůli špatné úrodě pomerančové džusy, které firma stejně jako ostatní šťávy prodává pod značkou Hello, podraží, řekl ČTK generální ředitel firmy Gabriel Slanicay.

"Letos z nejbližšího okolí vykoupíme málo jablek, mohou za to dvě mrazivá rána, která úrodu poškodila. Jablka tak vykoupíme z Čech a ze západního Slovenska, kde byla úroda velmi dobrá," uvedl Slanicay. Výkupní ceny jablek jsou podle něj nižší, pohybují se kolem 1,50 koruny za kilogram. "Může za to totální nadúroda padaných jablek v Polsku," doplnil Slanicay. Díky příznivé ceně firma podle něj nakoupí do zásoby i zmíněný jablečný koncentrát.

"Obáváme se totiž, že se úroda jablek z letošního roku nemusí ve střední Evropě v příštím roce opakovat," vysvětlil Slanicay. Loni podle něj společnost vykoupila asi 12.500 tun jablek, k tomu dokupovala jablečný koncentrát z Polska a Moldávie. Linea Nivnice letos podle Slanicaye vyrobí zhruba 14 milionů litrů ovocných šťáv, což bude rekordní číslo. Dosud se roční výroba šťáv pohybovala kolem 12 až 13 milionů litrů.

Zásadní podíl mezi ovocnými šťávami mají kromě jablečných i pomerančové. Letos je však na trhu na rozdíl od jablek pomerančů málo. "Pomerančová šťáva tak s největší pravděpodobností podraží o nějaké dvě, tři koruny od nás a na pultě o nějakých šest korun. Důvodem je neúroda ovoce v produkčních zemích, v Brazílii a na Floridě. Kvůli menší nabídce cena pomerančového koncentrátu strmě roste," přiblížil Slanicay.

Podle něj se cena pomerančového džusu změní zřejmě před Vánoci a vyšší ceny by měly vydržet celý příští rok. Pomerančový koncentrát podle Slanicaye podražil asi o třetinu. Linea Nivnice ho ročně kupuje kolem 2000 tun. Cena jablečného džusu by naopak podle ředitele mohla díky dobré úrodě mírně klesnout.

Linea Nivnice patří k největším tuzemským výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Velkou tradici má firma v produkci lihovin, kdy se zde první likér vyrobil v roce 1946. Loni vykázala tržby za prodej vlastních výrobků a služeb 949 milionů korun a zisk 45,2 milionu korun. Letos by tržby měly překročit miliardu a zisk 50 milionů Kč. Firma má momentálně 280 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:40