Agris.cz - agrární portál

Lákadlem podzimní Florie budou bonsaje z několika zemí Evropy

3. 10. 2016 | ČTK

Lákadlem podzimní výstavy Floria, která se na stejnojmenném kroměřížském výstavišti koná 6. až 9. října, bude expozice bonsají. Majitelé je přivezou z několika zemí Evropy. Návštěvníky čeká také bohatý doprovodný program a navíc možnost pořídit si potřeby pro dům a zahradu, řekla dnes ČTK za pořadatele Jitka Cilečková.

Bonsaje budou k vidění na 17. ročníku Mezinárodní výstavy bonsají a kamenů suiseki České bonsajové asociace. "Lidé si budou moci prohlédnout bonsaje, které přivezou pěstitelé například z Polska, Slovenska, Maďarska, Litvy či samozřejmě od nás. Pro všechny zájemce bude k dispozici tvarování bonsají, budou se konat přednášky a poradenství. Navíc si budou moct pořídit vlastní rostlinu," uvedl manažer výstavy Vojtěch Zahradník.

Příznivce květin potěší expozice okrasných dýní a chryzantém. "Členové Českého zahrádkářského svazu Kroměříž zase předvedou své nejlepší letošní výpěstky. Zároveň připraví koutek pro šikovné ruce malých zahrádkářů, kteří si budou moci vyrobit něco pro radost," dodal Zahradník. Pro nejmenší bude otevřená venkovní část Dětského světa a výstava drobného zvířectva a okrasného ptactva.

Po oba víkendové dny se na volné ploše uskuteční drakiáda, v sobotu tam navíc bude pro děti závod králičí hop. Tématem podzimní Florie budou i jablka. "Chystáme moštování jablek a také ukázku toho, jak se dělal mošt za časů našich babiček. Lidé se navíc budou moci zúčastnit soutěže o nejlepší štrúdl. Stačí, když ten svůj přinesou do neděle 9. října do 12:00 k nám na výstaviště," řekl Zahradník.

V průběhu akce se uskuteční i první ročník Floria koštu slivovic a pálenek, nejlepší budou vyhlášeny v pátek 7. října "Celá výstava je jako vždy prodejní, lidé si tedy budou moci pořídit nejrůznější květiny a cibuloviny, ovocné a okrasné stromy a keře, zahradní techniku a další věci potřebné pro dům a zahradu," doplnil Zahradník. Připraven je i doprovodný program. Bližší informace jsou na webu www.vystavistefloria.cz.

Výstaviště Floria v Kroměříži, pojmenované po tradičních pěstitelských přehlídkách dříve konaných ve Věžkách na Kroměřížsku, hostilo jako první podzimní verzi těchto výstav v roce 2012. Koná se také jarní a letní etapa výstav. Letošní jarní výstavu navštívilo rekordních 70.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 15:15