Agris.cz - agrární portál

Po rekordním roce výroba piva znovu vzrostla o tři procenta

3. 10. 2016 | ČTK

Výroba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně stoupla o tři procenta. O dvě procenta se zvýšil výstav piva pro český trh, export vzrostl o šest procent. Údaje dnes poskytl Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS). Absolutní data svaz neuvedl. V roce 2015 byla přitom výroba piva v ČR rekordní, za celý rok činila téměř 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více.

Stále ve větší oblibě jsou ležáky, zájem roste i o nealkoholická piva. "Osmiprocentní nárůst ležáků na tuzemském trhu potvrzuje, že tento trend, který začal v roce 2007, nadále pokračuje a vzrůstá obliba ležáků na úkor výčepních piv," uvedl dnes předseda představenstva svazu František Šámal. O šest procent vzrostla produkce nealkoholických piv. Klesá naopak popularitu takzvaných pivních mixů, které spadly o 17 procent.

Lidé mají stále radši piva v plechovkách, jejich produkce vzrostla o 18 procent, u PET lahví o čtyři procenta a ve skleněných lahvích o dvě procenta. Naopak se nedaří zvrátit trend, kdy lidé chodí méně do restaurací a pijí pivo spíše doma. O dvě procenta klesla výroba sudového piva. Pivovary se trend odlivu hostů z restaurací snaží zvrátit speciálními akcemi. Například v minulém týdnu se uskutečnily Dny českého piva, kdy 6000 restaurací a hospod nabízelo speciály a pivní menu.

V tomto týdnu se zase uskuteční například Prague Beer Week, který zakončí degustace čepovaných piv z 15 pivovarů v pražských Radlicích.

Loňský rekordní vývoz vzrostl meziročně o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholického piva činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla o litr na 143 litrů, stále však byla nejvyšší na světě.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:29