Agris.cz - agrární portál

Třetí největší světová zemědělská knihovna bude spolupracovat s knihovnou České zemědělské univerzity

3. 10. 2016 | MZe ČR

Knihovna Antonína Švehly, největší česká a třetí největší světová zemědělská knihovna, uzavřela dohodu o spolupráci s knihovnou České zemědělské univerzity. Jejím smyslem je vzájemně podporovat profesní rozvoj obou knihoven, zejména v oblasti knihovnických a informačních služeb, informační podpory uživatelů, informačního vzdělávání a profesního rozvoje zaměstnanců.

Ústav zemědělské ekonomiky a informací, jehož součástí Knihovna Antonína Švehly (KAŠ)  je, uzavřel v letošním roce smlouvu s Českou zemědělskou univerzitou (ČZU), respektive její knihovnou začleněnou do Studijního a informačního střediska ČZU. Tato spolupráce je vedena především snahou zjednodušit uživatelům obou knihoven přístup k oborovým informačním zdrojům, jak tištěným, tak elektronickým.

Studenti a zaměstnanci ČZU a registrovaní čtenáři KAŠ, mezi které patří jak zaměstnanci Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) a Ministerstva zemědělství, ale také zemědělská odborná veřejnost i studenti jiných univerzit, tak mohou od nového akademického roku využívat služby obou knihoven. Postačí k tomu registrace v jedné z nich, druhá pak uživatelům poskytuje své služby bez nutnosti registrace a registračního poplatku. Stačí prokázat se platným průkazem dané knihovny. Získávají tak neomezený a bezplatný přístup k neplaceným službám i informačním zdrojům, tištěným i elektronickým.

KAŠ tak naplňuje dlouhodobý záměr MZe o užší spolupráci knihoven s rezortním zaměřením. Zajištění maximálního komfortu pro uživatele je jen jedním z poslání. Jde také o sdílení zdrojů a zkušeností, podporu rozvoje činností knihoven a jejích zaměstnanců. Dále se jedná o snahu zajistit racionalizaci akvizice (nákup informačních zdrojů) a vytvoření jednotné informační brány pro zemědělství z jednoho místa prostřednictvím společného portálu.

Do budoucna se počítá s podobnou spoluprací i s ostatními rezortními knihovnami – univerzitními, knihovnami veřejných výzkumných institucí nebo knihovnami muzeí.

Ústav zemědělské ekonomiky a informací (www.uzei.cz) byl zřízen Ministerstvem zemědělství, má více než stoletou tradici. Věnuje se především vědě a výzkumu v oblasti zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších příbuzných oborů. Spravuje účetní datovou sít FADN (Farm accountancy Data Network), organizuje oborové vzdělávání a poradenství, vede Registr poradců Ministerstva zemědělství, provozuje Knihovnu Antonína Švehly. Od dubna 2016 je veden ředitelem Štěpánem Kalou.


Zdroj: MZe ČR, 3. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:43