Agris.cz - agrární portál

Lukrena postavila v sadech u Plzně výrobnu ovocných destilátů

4. 10. 2016 | ČTK

Zemědělská skupina Lukrena postavila ve svých sadech v Nebílovech za Plzní ovocný lihovar. Výrobu padesátiprocentních destilátů ze svých plodů spustí do konce letošního roku. ČTK to řekla Jana Zikmundová, vedoucí Sadů Nebílovy, které jsou součástí skupiny. Významné sady v kraji pěstují na 48 hektarech švestky, jablka, třešně a menší objem hrušek.

"Nakoupili jsme novou technologii za zhruba tři miliony korun. K tomu jsme provedli v našich objektech stavební úpravy," uvedla Zikmundová. Kapacita výroby bude podle Zikmundové omezená pouze tím, kolik destilátů se podaří prodat, v první fázi nejvíce přes farmářské obchody. Ovoce bude mít lihovar na skladě a v případě jeho nízkých výkupních cen od velkoobchodů si ho může naložit do tanků nebo sudů, kolik chce. Nejbližší průmyslový ryze ovocný lihovar je až v jihočeské Blatné. Ovocné destiláty vyrábí doplňkově také plzeňský Stock, největší tuzemská likérka.

Sady pálí ovoce pěstitelům od roku 2012. "Ovocný lihovar je ale úplně něco jiného. Jiná výroba, spotřební daň i jiný režim," řekla Zikmundová. Po skončení pěstitelského pálení v únoru může firma v březnu a dubnu vyrábět v novém lihovaru podle potřeby.

Letošní sklizeň ovoce je podle Zikmundové ovlivněna loňským suchem, které se podepsalo na násadě stromů. "Jablka jsou kvalitní. Máme průměrnou úrodu, stejnou jako loni," uvedla. Sady, které letos sklidí zhruba 250 tun jablek z 15 hektarů, postihly kroupy jen málo. Většinu jablek zpracují na mošt, na místě prodají do 40 tun. Snaží se být nezávislí na velkoobchodech. Jablka rozvážejí do Plzně, prosazují se ve školních jídelnách.

Sady moštují téměř polovinu produkce, od konce srpna asi 8000 litrů týdně. Velkým odběratele na Plzeňsku je síť kaváren CrossCafe a farmářské prodejny. "Koupili jsme plničku na mošty a chceme dodávat ve skleněných lahvích 0,3 litru všechny příchutě. V regionu to nikdo nedělá," uvedla Zikmundová. V případě zájmu může firma plnit až litrové lahve.

Firma dále suší jablka, hruška, švestky a třešně do farmářských obchodů, potravin zdravé výživy HerBio a novým velkým odběratelem je obchodní řetězec Billa. "Sami nás oslovili, protože založili regionální koutek. Vyrábíme pro ně i marmelády," dodala Zikmundová.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:44