Agris.cz - agrární portál

Z jihočeských jatek putuje na trh pětina domácí produkce masa

5. 10. 2016 | ČTK

Stejně jako minulý rok patřila Jihočeskému kraji letos v prvním pololetí první příčka ve výrobě masa v Česku. Na jatkách byl poražen dobytek o jatečné hmotnosti 27.184 tun. Meziročně to ale představuje snížení o 5,4 procenta. Podniky v Jihočeském kraji vytvářejí zhruba pětinu domácí produkce masa. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Za meziročním poklesem krajské výroby je zejména klesající produkce vepřového. Od ledna do konce června bylo na jihočeských jatkách poraženo 25.397 tun vepřů, meziročně o šest procent méně.

"Chov prasat je stále méně rentabilní. Proto během roku řada farem chov prasat zrušila. Například v sousedních Nemějicích a Branicích," uvedl předseda Zemědělského družstva Bernartice na Písecku Pavel Novotný.

Oproti tomu porážka skotu v prvním pololetí na jihu Čech stoupla o 5,5 procenta na 1775 tun. "Přišli jsme o některé zákazníky, kam jsme skot vyváželi. Proto se jich více porazilo doma," uvedl Novotný.

Nejvíce skotu se porazí v Pardubickém kraji a na Vysočině. Jihočeskému kraji v porážce náleží až sedmá příčka v zemi.

Vliv na to má krajská specializace jatek i vývoz jatečného skotu. Podle Novotného ale chovají zemědělci na jihu Čech největší množství krav. "Většina ale následně skončí v zahraničí," uzavřel.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:04