Agris.cz - agrární portál

Zelená nafta má být podle výboru i pro lesníky a chovatele ryb

5. 10. 2016 | ČTK

Nárok na vratku spotřební daně z pohonných hmot, takzvanou zelenou naftu, by měli mít podle sněmovního zemědělského výboru také lesníci a chovatelé ryb. V živočišné výrobě by měla být vratka odstupňovaná podle intenzity chovu. Vyplývá to z pozměňovacích návrhů k předloze vlády, které dnes schválil zemědělský výbor. Vláda navrhovala rozšířit nárok na zelenou naftu na chovatele a plemenáře, dosud ho mají jen pěstitelé.

Zemědělský výbor podpořil zelenou naftu pro činnosti v lesnictví na návrh lidoveckého poslance Petra Kudely a schválil také komplexní pozměňovací návrh poslance Pavla Šrámka (ANO). Podle něj by zemědělci v rostlinné výrobě nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, pak by se vratka odvíjela od intenzity chovu zvířat. Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude také vratka daně.

Od počátku roku 2019 se pak vratky daně mají podle Šrámkova návrhu sjednotit pro všechny činnosti v zemědělské výrobě na 4,38 Kč za litr. O vratku by mohly podle podpořeného Kudelova návrhu žádat fyzické osoby šest měsíců poté, co na ni měly nárok.

"Naši předkové, kteří tady dělali zemědělství tisíce let, měli jednu zásadu. Na jeden hektar jedna kráva. Neměli žádné vysoké školy, ale věděli, že když z té půdy berete, tak do ní musíte vracet," řekl ČTK Šrámek. Produkce živočišných hnojiv získaných z krav či jiných tvorů podle něj pomáhá úrodnosti půdy. Podle něj je třeba se pečlivě starat o půdu, což splňují právě chovatelé zvířat. Jde tedy o princip podpory, který by měl brát český stát stále v potaz, nejenom u zelené nafty.

Poslanec a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) si přál, aby zákonodárci novelu zamítli, proti většině návrhů bylo i ministerstvo financí. "Pomohla by zelená nafta českému průmyslu? Pomohla by českému zdravotnictví? Pomohla by policii a obcím? Pomohla by všem? Tak proč jedněm ano a druhým ne?" ptal se na výboru Bendl.

Vládou předložený návrh počítá s tím, že vratka pro živočišnou výrobu bude představovat 4380 korun na 1000 litrů paliva. Budou ji moci nově uplatnit i zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:35