Agris.cz - agrární portál

FAO: Ceny potravin v září vzrostly na maximum za 18 měsíců

6. 10. 2016 | ČTK

Světové ceny potravin v září vystoupily na maximum od března 2015, zejména kvůli zdražení cukru. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostla o 2,9 procenta na 170,9 bodu.

V meziročním srovnání hodnota indexu vzrostla dokonce o deset procent. Na začátku letošního roku byl přitom index na sedmiletém minimu, ale od té doby se s výjimkou slabého poklesu v červenci stabilně zvyšuje.

Ceny cukru se v září proti předchozímu měsíci zvýšily o 6,7 procenta. Může za to hlavně špatné počasí v Brazílii, která je největším producentem a vývozcem cukru na světě. Ceny obilovin mírně klesly, ceny masa, mléčných produktů a rostlinného oleje se naopak zvýšily.

"Velká část zářijového růstu souvisí s cukrem, takže pokud by se jeho cena přestala zvyšovat, index by více méně stagnoval," upozornil ekonom FAO Abdolreza Abbassian. "Prostor pro výrazný cenový pokles tady ale není," dodal.

FAO také mírně zvýšila odhad globální produkce obilovin pro pěstitelskou sezonu 2016-2017, a to na 2,569 miliardy tun. To je nový rekord a o 1,5 procenta více než v předchozí pěstitelské sezoně, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 6. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:00