Agris.cz - agrární portál

Kriticky ohrožené antilopy adaxů núbijských se vydaly do Maďarska. Mají zachránit rod

7. 10. 2016 | ČT 24

Na zhruba 600 kilometrů dlouhou cestu se v uterý ráno vydal z olomoucké zoo pár kriticky ohrožených antilop adaxů núbijských. Nový domov najdou v maďarské zoologické zahradě v Sósto. V rámci záchranného programu jim ho našel koordinátor chovu.

„Olomoucká zoologická zahrada je totiž zapojena do programu na záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu pouštní antilopy. Jeho chov pak po celé Evropě řídí koordinátor a ten rozhodl, že samičky Vanilka a Lentilka, které se v roce 2014 v Olomouci narodily, se budou svým genofondem nejvíce hodit do stáda v maďarské zoologické zahradě v Sóstó,“ sdělil redaktor České televize Lukáš Horák.

Dvouleté samice Lentilka a Vanilka ranní nástup do transportu přečkaly bez úhony. Do dřevěné bedny je však chovatelé museli odtáhnout za spirálovitě stočené rohy. V olomoucké zoo po jejich odjezdu zůstalo ještě sedmičlenné stádo.

S antilopami se ráno vydali na cestu pracovníci Zoo ve Dvoře Králové nad Labem, kteří mají s podobnými transporty zkušenosti. Na cestu zvířata chovatelé nijak nepřipravovali. „Doteď byla ve výběhu, ono je lepší pro tato zvířata někdy moment překvapení,“ řekl chovatel z olomoucké zoo Pavel Vidlář. Podle něj se mohly hbité antilopy zahnat do beden koridorem, uchopení za rohy však bylo jistější. „Nebolí je to,“ dodal Vidlář.

Lentilka a Vanilka se v olomoucké zoo narodily před 2,5 lety. Samice, které se na cestu vydaly, pojil společný otec. „Adaxe chováme od roku 1987. Ve svém přirozeném prostředí jsou kriticky ohrožené. Dříve žily po celém území Sahary, nyní je to na určitých drobných místech a ve volné přírodě jich ubývá. Díky chovu v zoologických zahradách se začalo s reintrodukčním programem a v rámci něho se navrací do volné přírody. My jsme se do něj zapojili také, v roce 1996 jsme odvezli několik kusů, které byly do volné přírody vypuštěny,“ řekla mluvčí zoo Karla Břečková.

zdroj: ČT24/ČTK


Zdroj: ČT 24, 7. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 07:45