Agris.cz - agrární portál

Veterináři opět postihli udírnu v Dlouhoňovicích na Ústecku

7. 10. 2016 | ČTK

Veterináři nařídili, aby provozovatel udírny v Dlouhoňovicích na Orlickoústecku odstranil deset kilogramů uzeného boku. Byly v něm karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky překračující limity. Výrobci současně zakázali další výrobu. Jde o další prohřešek firmy, na začátku září v ní veterináři nařídili likvidaci více než tuny masa a masných výrobků, provozovna tehdy nebyla řádně registrovaná. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

"Provozovatel v průběhu září provozovnu zaregistroval, jak mu ukládá legislativa, a mohl proto zahájit výrobu," uvedl Pejchal. Výrobci hrozila až milionová pokuta, postihy však většinou horní hranice možného trestu nedosáhnou. "Oba případy jsou řešeny v rámci jednoho správního řízení. Bude přihlédnuto k tomu, že se jednalo o opakované porušení legislativy," sdělil mluvčí. Firma bude moci dále maso udit poté, co doloží, že maso již splňuje zákonné normy.

Veterináři na místě také naměřili vyšší než povolené skladovací teploty u masa i drobů. Podle Pejchala nebyla ani hygienická praxe v souladu s legislativou.

SVS kontroluje více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu, a dalších 5000 maloobchodů. Od loňského roku kontrolují také restaurace a jídelny. Za chyby ve veterinární hygieně uložili loni veterináři pokuty za 22,5 milionu korun. Celkové loňské pokuty od SVS činily 25,6 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 7. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:04