Agris.cz - agrární portál

Zemědělské muzeum by mohlo mít vstupné zdarma

10. 10. 2016 | ČTK

Ředitel Národního zemědělského muzea Milan Půček by chtěl instituci více otevřít veřejnosti. Muzeum vypracovalo marketingovou studii, kterou bude posuzovat ministerstvo zemědělství. Navrhuje v ní různé varianty, jak návštěvníky nalákat. Možností je i vstup zdarma nebo pouze doporučené vstupné. Podle muzejního plánu by mělo po pokračující rekonstrukci navštívit letenskou pobočku v Praze 200.000 lidí ročně. Loni jich tam přišla zhruba čtvrtina. Od konce srpna již mají vstup zdarma děti do 18 let. Základní vstupné nyní činí 110 korun na osobu.

"Jsme přesvědčeni, že je to správný směr, aby návštěva muzea nebyla luxusní záležitost pro bohaté," řekl ČTK Půček.

Rekonstrukce probíhá za provozu, podle dřívějších ministerských odhadů měla stát 265 milionů korun. Hlavní stavební práce, kdy se například v muzeu vybourají bývalé kanceláře, by mohly začít na konci října a skončit příští rok v dubnu. Podle Půjčka bude záležet na tom, zda se firmy, které se o rekonstrukci ucházejí, nebudou proti výběru vítěze odvolávat. Pak by se termín o půl roku posunul.

Opravy zatím stály oproti plánům o 30 milionů korun méně. "Letos jsme udělali nové vstupní schodiště pro handicapované a pro kočárky," přiblížil ředitel aktuální stav. Rekonstrukce by měla být hotová v roce 2018 na 100. výročí vzniku českého státu i muzea.

Půček podporuje snižování základního vstupného do muzea. "Když půjdete do muzea v Británii, tak je základní vstupné ve velkých národních institucích zdarma. Je tam dobrovolné vstupné a poměrně drahé doplňkové služby. Jsme přesvědčeni, že je to správný směr," dodal. Návštěvníci muzea by pak platili například za průvodce nebo za materiál, který třídy během exkurze zpracují.

Pražská pobočka muzea nabízí od konce srpna vstupné pro osoby do 18 let zdarma. Dříve platily děti a mládež za vstup 70 korun. Do konce ledna potom platí akce, že za deset obalů od českého mléka získají lidé rodinnou vstupenku zdarma. Vyměnit obaly za vstupenky můžou přímo v muzeu. "Jde o soutěž, jejímž cílem je připomenout spotřebitelům, že není od věci dívat se na jména výrobců nejen u gastronomických specialit, ale i u potravin, které běžně kupují každý den," sdělil dříve předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Soutěž poběží do konce ledna.

Tržby pobočky v Praze stouply loni o třetinu na 1,18 milionu korun. Stát na jednoho návštěvníka loni přispíval 235 korunami, což bylo o 31 korun na hlavu více než předloni. Pod muzeum spadají i čtyři regionální pobočky - na zámku Kačina, Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi, Myslivecké a lesnické muzeum na zámku Ohrada a Muzeum vinařství, ovocnářství a krajiny ve Valticích. Do všech muzejních poboček loni zavítalo téměř 238.000 lidí.

Jan Drahorád 


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 14:56