Agris.cz - agrární portál

Vinné sklepy Lechovice jsou kvůli návrhu jednatele v insolvenci

11. 10. 2016 | ČTK

Jedna z nejznámějších tuzemských vinařských firem Vinné sklepy Lechovice je v insolvenci. Insolvenční návrh podal nový jednatel firmy Zdeněk Palát. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Palátova rodina vlastní Znovín Znojmo a chtěla ovládnout i Vinné sklepy Lechovice, získala ale jen dvě třetiny. Bývalý jednatel Ivan Kalaš, který zbývající třetinový podíl neprodal, považuje insolvenční řízení za šikanózní.

Většinu ve firmě prodali bývalí vlastníci letos v polovině roku. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že Kalaš byl odvolán valnou hromadou a na jeho místo nastoupil Palát. Ten údajně následně zjistil, že firma nesplácí svoje závazky. V rejstříku je uvedeno několik pohledávek, jako hlavní pak více než osmimilionová u UniCredit Bank. Kalaš dnes v reakci uvedl, že se jedná o kontokorent určený k provoznímu financování společnosti, který firma používá standardně deset let.

Palát prý podle Kalaše kontokorent z "nepochopitelných důvodů" neprodloužil, a tím banka svoji pohledávku zesplatnila. "V případě, že by se pan Palát choval jako řádný hospodář, kterému jde o prosperitu společnosti, tak by k tomu nedošlo," sdělil Kalaš v dnešním tiskovém prohlášení. Podle něj jsou další závazky společnosti v řádech statisíců a na jejich pokrytí bohatě postačuje hotovost firmy na účtech, která převyšuje tři miliony korun.

Kalaš dnes také uvedl, že na Paláta podal podnět k prošetření ze spáchání trestného činu kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku a pokusu o způsobení úpadku. Valné hromady související se změnami ve firmě Kalaš označil za protiprávní. Palát v insolvenčním návrhu podaném v pátek navrhuje reorganizaci firmy. Soud o návrhu zatím nerozhodl.

Vinné sklepy Lechovice mají 230 hektarů vinic a ročně vyrobí 2,5 milionu lahví vín. V tomto směru patří k největším vinařských firmám na Znojemsku. Jejich vína jsou pravidelně oceňována i na soutěžích v zahraničí.

Filip Vrána 


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 05:31