Agris.cz - agrární portál

Eurokomisař: Stabilizace na mléčném trhu je zatím křehká

11. 10. 2016 | ČTK

Stabilizace cen mléka v Evropské unii je podle evropského komisaře pro zemědělství Phila Hogana zatím jen křehká, stabilizuje se ale i situace na trhu s vepřovým masem. Jak dnes na okraj jednání ministrů zemědělství zemí EU připomněl český zástupce Marian Jurečka, pro české výrobce - i přes vliv evropských stabilizačních opatření - je prodejní cena mléka zatím stále nižší než cena výrobní.

Situace na mléčném trhu a trhu s vepřovým masem je v posledních měsících stálicí na programu ministerských schůzek. V Lucemburku dnes Hogan členským zemím EU nabídl poslední hodnocení komise, které shrnuje první dopady posledního červencového souboru stabilizačních opatření. Z jeho celkové výše půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč) bylo celkem 150 milionů eur (4,1 miliardy Kč) určeno pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Dalších 350 milionů eur (9,5 miliardy Kč), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, půjde na pomoc zemědělcům v jednotlivých státech.

Podle podkladů, které pro dnešní diskusi připravilo slovenské předsednictví EU, se do programu dobrovolného snížení výroby zapojilo přes 52.000 zemědělců, často ze zemí, kde byla nadprodukce nejvyšší. V posledním čtvrtletí letošního roku by tak mělo být vyrobeno o více než milion tun mléka méně než ve srovnatelném období loňského roku. Jurečka to dnes v rozhovoru s ČTK a Českým rozhlasem označil za pozitivní a připomněl, že v Česku není vyhrazená částka zatím vyčerpána, a dál tak existuje prostor pro ty zemědělce, kteří se chtějí ke snížení produkce zavázat.

"To jsou faktory, které by mohly motivovat zemědělce, aby cena postupně rostla a zemědělci se začali dostávat z těch těžkých ztrát. Je důležité vědět, že i teď zemědělec, který nyní v České republice prodává průměrně mléko za cenu 6,20 Kč je stále asi dvě koruny ve ztrátě za každý litr," upozornil ministr. Výrobní cena se totiž pohybuje okolo 8,20 Kč za litr mléka.

V EU se ceny v důsledku intervenčních opatření zvedly asi o dvě procenta, Česko je ale pod touto průměrnou hodnotou. "Představil jsem českou pozici, že není důvod se nějak ukolébat, situace je pořád vážná," poznamenal Jurečka.

Ministři dnes také probírali otázku, zda se do podobných potíží jako mléčný trh nedostane rovněž evropský trh s cukrem, až příští rok na konci září skončí kvóty na jeho produkci. Věcí se zabývali na žádost Polska. Eurokomisař Hogan podle Jurečky slíbil, že do konce letošního roku představí závěry pracovní skupiny k této problematice. Praha by ale chtěla znát, jaká přesně opatření komise chystá pro různé možné varianty vývoje.

Jakub Dospiva 


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:37