Agris.cz - agrární portál

Letošní sezóna palíren na jižní Moravě je jedna z nejhorších

13. 10. 2016 | ČTK

Palírny na jižní Moravě zažívají jednu z nejhorších sezón za posledních 20 let. Chybí ovoce, protože stromy na jaře pomrzly. Týká se to nejen meruněk, ale i jablek. ČTK to dnes zjistila v anketě mezi palírnami.

Například ve Viničných Šumicích u Brna funguje palírna jen dva dny v týdnu, zatímco normálně bývá v provozu 20 hodin denně. "To co nyní vypálíme za jeden měsíc, jsme normálně udělali za den," postěžovala si Marie Stejskalová z palírny ve Viničných Šumicích.

Podobnou situaci prý nepamatuje 25 let. "Když se neurodily například meruňky, bylo dost třeba švestek. Letos nejsou ani jablka," dodala Stejskalová.

Podobně hodnotí letošní sezonu Jiří Vít z Tuřanské pálenice. "Není co pálit, je to dost slabé," podotkl Vít. Meruňky podle něj pomrzly, lidé nosí jablka a hrušky, přesto je to nejslabší sezona za posledních 25 let.

Nedostatek meruněk se projevil zejména na Břeclavsku. Také v pálenici v Hruškách na Břeclavsku mají slabší sezónu. Podle jednatele pálenice Jiřího Šmeráka meruňky zmrzly na velké ploše v okolí. "Sezona bude podprůměrná, švestek bývá zhruba stejně každý rok. Jablka k nám lidé nenosí, i když sadů je tady v okolí dost," uvedl Šmerák.


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:56