Agris.cz - agrární portál

U Dánska uniklo do moře 80.000 chovných pstruhů duhových

13. 10. 2016 | ČTK

Až 80.000 pstruhů duhových nešťastnou náhodou uniklo do moře u břehů Dánska. Podle ekologů ryby představují nebezpečí pro další druhy pstruhů v oblasti. Rybáři byli vyzváni, ať se pokusí pstruhy duhové pochytat, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

K nehodě došlo v úterý, když nákladní loď plující z ruského Kaliningradu do dánského Koldingu narazila do rybí farmy mezi dánským Jutským poloostrovem a ostrovem Fyn.

Pstruzi duhoví, kteří unikli, vážili kolem tří kilogramů každý a měli být tento týden zabiti na maso. "Měli hodnotu až deset milionů dánských korun (36 milionů Kč)," řekl agentuře Reuters Tim Petersen, spolumajitel firmy Snaptun Fisk, které rybí farma patří. "Budeme požadovat odškodné od majitelů lodi," dodal.

Pstruh duhový, který není zvyklý na život v otevřeném moři, má podle expertů naději na přežití pouhých pár měsíců. Po tuto dobu ale může narušovat ekologickou rovnováhu v oblasti. Představuje totiž riziko pro pstruhy obecné mořské, jejichž jikry a mláďata požírá.

"Incident může poškodit přirozené mořské životní prostředí," uvedl dánský výzkumník Jon Svendsen.

"Všichni sportovní rybáři by měli vytáhnout rybářské náčiní a vydat se na lov," prohlásil v dánské televizi TV2 Sören Knabe, který působí jako ředitel rybářské asociace Vandpleje Fyn. Podle Knabeho se nehoda stala v nejhorší možnou dobu, protože pstruzi obecní nyní připlouvají k ostrovu Fyn, aby se zde třeli.

"Pstruzi se za čtyři, pět dní přizpůsobí životu v otevřeném moři a pak začnou žrát," řekl místní rybář Ulrik Jeppesen. "Pro životní prostředí je to tragédie. Ale jednou, dvakrát určitě na moře vyjedu," dodal.


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:10