Agris.cz - agrární portál

Veterináři se letos místo na restaurace zaměřují na dovoz

13. 10. 2016 | ČTK

Veterináři letos do konce srpna provedli meziročně o tři procenta více kontrol v oblasti hygieny potravin. Bylo jich tak zhruba 24.000. Na polovinu klesla dozorová činnost v restauracích, naopak se o 90 procent zvýšila kontrola dovozů. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od loňského roku. Loni našli pochybení u více než sedminy provozů, letos se pak tento podíl zvýšil na 17 procent. Počet kontrol ale klesl o 49 procent na zhruba 2800.

Místo zjišťování závad v restauracích se veterináři letos zaměřili na zjišťování problémů u dovozových potravin. "SVS v období od ledna do konce srpna letošního roku provedla bezmála 7000 kontrol v místě určení, což bylo meziročně téměř o 90 procent více," vysvětluje Pejchal. Podle něj v sedmi procentech případů byla zjištěná alespoň jedna závada.

Nejčastěji podnikatelé nenahlásili příchod zásilky, měli špatně označené výrobky či uváděli nepřesné nebo nepravdivé složení produktů. "Za tyto prohřešky byly uloženy pravomocné pokuty za 1,5 milionu korun. Částka však může vzrůst více než dvojnásobně. U pokut za dalších 2,2 milionu Kč ještě totiž nebylo ukončeno správní řízení," dodal mluvčí. V přibližně procentu případů šlo o dovoz zdravotně závadných potravin. Například šlo o kontaminaci bakteriemi salmonel, nebo o potraviny s parazity, či s nadlimitním množstvím těžkých kovů. "Celkem bylo při kontrolách posouzeno 100.000 tun živočišných produktů a 30 milionů kusů vajec. Neuvolněno na trh z míst určení bylo celkem 283 tun potravin," sdělil mluvčí.

Podle něj veterináři také zintenzívněli kontroly dohromady s policí a s celníky. Navíc podle něj restaurace kontrolují i hygienici a pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. "Ve zbytku letošního roku kontrol ve stravovacích zařízeních opět mírně přibude a nevylučujeme, že v příštím roce může být nárůst kontrol opět výraznější," dodal.

Veterináři kontrolovali také potraviny při přepravě, zapojili do nich také celníky a policii. "Každá čtvrtá kontrola vozidla přepravujícího živočišné produkty zjistila porušení legislativy. Rukama úředních veterinárních lékařů takto prošlo přibližně 2000 tun potravin a 3,5 milionu vajec. Nepropuštěno na trh v ČR bylo při těchto kontrolách 22 tun potravin a 500.000 vajec," přiblížil mluvčí. O více než pětinu se zvýšil počet kontrol potravin, které byly vyvážené z ČR. Veterináři jich letos provedli přibližně 3650.

Spolu se vzrůstajícími nároky hledají veterináři také nové pracovníky, pro příští rok mají schválených sedm nových míst. "Tito noví pracovníci budou mít na starosti veterinární dohled v nových závodech či rozvíjejících se provozech, které zavádějí novou či rozšiřují existující výrobu. Náš požadavek byl zhruba trojnásobně vyšší," upozornil Pejchal. Neobsazená však podle něj zůstávají i nějaká současná místa. Podle veterinární ročenky SVS v loňském roce zaměstnávala 1284 lidí s průměrným platem 32.194 korun měsíčně.

SVS kontroluje více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu, a dalších 5000 maloobchodů. Za chyby ve veterinární hygieně uložili loni veterináři pokuty za 22,5 milionu korun. Celkové loňské pokuty od SVS činily 25,6 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 15:50