Agris.cz - agrární portál

Krajský soud v Brně posoudí postup ÚOHS v případu kartelu pekařů

14. 10. 2016 | ČTK

Krajský soud v Brně dnes znovu posoudí, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při zajišťování důkazů u kartelu pekařů před více než deseti lety postupoval v souladu s právem. O novém otevření případu začátkem roku rozhodl Ústavní soud, soudy dosud přiměřenost postupu ÚOHS při přepadových kontrolách neposuzovaly. Případ souvisí s více než padesátimilionovými pokutami pro Delta pekárny, OK REST a Penam.

Ústavní soud ve svém únorovém nálezu vycházel z rozsudku Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) z roku 2014, který se týkal stejného případu. Dospěl k závěru, že je povinností státu zajistit následnou soudní kontrolu přiměřenosti a nezbytnosti místního šetření. Právě tomu české správní soudy zatím nedostály a musí to napravit. Krajský soud se případem bude zabývat poté, co mu jej vrátil Nejvyšší správní soud, který také musel reagovat na nález Ústavního soudu.

Evropský soud pro lidská práva v říjnu 2014 uznal stížnost společnosti Delta Pekárny, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích před více než deseti lety bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Odborníci od té doby vedli spory o tom, jaký dopad bude rozsudek soudu mít na jednotlivé případy, které ÚOHS vyšetřuje. Většinu důkazů o kartelech totiž ÚOHS zajišťuje právě při předem neohlášených šetřeních v sídlech firem.

Samotný kartel pekárenských firem z roku 2003 má na stole také Krajský soud v Brně. V minulosti existenci kartelu potvrdil, ÚOHS ale musel znovu vypočítat pokuty. Delta pekárny nakonec dostaly pokutu 24,8 milionu, OK REST 14,8 milionu a PENAM 13,2 milionu korun. Rozhodnutí o uložení pokut do dnešního dne zrušeno nebylo.

Podle ÚOHS se firmy nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva pro své odběratele. Poté jim rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků. Kvůli svému záměru udržovaly kontakty a vyměňovaly si informace, aby sladily postup při vyjednávání s odběrateli, to vše nejméně do 12. listopadu 2003, uvedl antimonopolní úřad. Důkazy ale ÚOHS zajišťoval zejména při přepadovém šetření v sídlech firem, a ty možná nyní nebude moci použít.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 12:51