Agris.cz - agrární portál

Fondue do mikrovlnky je svatokrádež, zlobí se ve Švýcarsku

14. 10. 2016 | ČTK

Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Podle generálního ředitele mlékárny Emmi AG je potřeba vyvrátit názor, že fondue je nemoderní, nudné jídlo, k jehož přípravě je navíc potřeba vlastnit příslušné vybavení. Fondue do mikrovlnky ale vzbudilo mezi některými Švýcary podezření.

"Nekoupil bych si to, je to rouhačství," řekl jednatřicetiletý právník z Curychu Silvan Gehrig. Svou váhu má podle něj kvalita sýra, většinou ementálu a gruyere, a také fakt, že fondue je společenský pokrm a při jeho konzumaci sedí jedlíci společně kolem nádoby na sýr.

Švýcaři sice stále konzumují v průměru 13 kilogramů sýra na osobu a rok, což je sedmkrát více než světový průměr, jeho prodej ale v této alpské zemi klesá, uvedla agentura Bloomberg. Je to dáno i konkurencí levnějších dovážených sýrů a snadnou dostupností sýrů z okolních států.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:51