Agris.cz - agrární portál

Stát letos na hlavní zemědělské dotace vyčlenil 19,4 miliardy Kč

14. 10. 2016 | ČTK

Ministerstvo zemědělství vyčlenilo letos na takzvanou přímou platbu na plochu, povinné ozelenění a dotace mladým zemědělcům 19,4 miliardy korun. Zemědělci by měli dostat 70 procent z této dotace formou zálohy. Dotace schválil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Sedmdesátiprocentní zálohu vyplácel stát už loni, o rok dříve to bylo 50 procent. "Považuji to za jednu z forem podpory pro zemědělce, kteří se potýkají s obtížnou situací na trhu. Mým cílem je, aby zemědělci měli k dispozici prostředky ze Společné zemědělské politiky, a tím i finanční hotovost co nejdříve, a mohli je tak využívat k hrazení potřebných výdajů," uvedl Jurečka. Finální sazba dotace na hektar je 3514 korun.

Zemědělci dostanou i dobrovolnou podporu vázanou na produkci pro takzvané citlivé komodity. Jde o sektor ovoce a zeleniny včetně konzumních brambor, škrobové brambory, chmel, cukrovou řepu, bílkovinné plodiny, dojnice, masná telata, ovce a kozy. Sazby pro tyto platby budou známy v listopadu.

Loni se výrazně změnil systém proplácení dotací. Hlavní platba na plochu (tzv. SAPS) se snížila na polovinu, částečně ji však nahradila platba pro mladé zemědělce do 40 let a na tzv. greening neboli povinné ozelenění. Celkem se počet druhů plateb zvýšil z 38 na 68.

Platbu pro mladé zemědělce může až po dobu pěti let získat mladý podnikatel, který hospodaří na pozemcích s maximální výměrou 90 hektarů. Nárok na tzv. greening mají zemědělci, kteří pěstují různé druhy plodin a udržují mimo jiné na polích stanovenou výměru trvalých travních porostů.

Zisk českého zemědělství loni klesl o 27,3 procenta na 16,9 miliardy Kč, předloni byl rekordní 23,26 miliardy korun. Za pokles může především snížení cen zemědělských komodit, které nejvíce postihlo živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevilo se i sucho.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:50