Agris.cz - agrární portál

Potvrzeno: v Brdech žije datlík tříprstý

18. 10. 2016 | AOPK ČR

Opeřenec, kterého vzácně můžeme potkat v našich pohraničních horách [1], žije i v jižní části chráněné krajinné oblasti Brdy. Je to další doklad toho, že Brdy jsou ostrovem horské přírody uprostřed Čech. 

 „To, že datlík tříprstý žije v lesích Třemšínských Brd, potvrzuje, že se tady hospodaří přírodě blízkým způsobem. V lesích tu jsou stromy různého stáří, ponechávány jsou staré a doupné stromy, zlomy a vývraty. Právě takové prostředí datlíkovi vyhovuje, poskytuje mu dostatek potravy i možností k hnízdění,“ vysvětluje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Datlík tříprstý patří mezi silně ohrožené druhy. K životu totiž potřebuje jehličnaté či smíšené lesy pralesovitého charakteru se starými stromy, kterých v naší krajině mnoho nezbylo.

První zprávy o výskytu datlíka tříprstého v Třemšínských Brdech jsou z let 1985 až 1989, kdy bylo jeho hnízdění předpokládáno poblíž obce Chynín [2]. Další zpráva je z přelomu září a října roku 2015, kdy byl zahlédnut v lokalitě Marásek, také v jižní části Brd [3]. Jasný důkaz ale přineslo až poslední pozorování od Josefa Vrány ze září letošního roku. Datlíka vyfotografoval na lokalitě Pod Kamenem poblíž obce Chynín.

Datlík tříprstý je středně velký druh šplhavce z čeledi datlovitých (vel. 21 -24 cm). Je podobný strakapoudu velkému, ale je bez červeného zabarvení. Na tvářích má široké černé pruhy, záda jsou bílá s jednotlivými černými skvrnami. Po stranách těla je silně příčně proužkován. Samec má citronově žluté temeno, samice má temeno šedé. Je stálý, monogamní. Hnízdí jednou ročně (duben až květen) v hnízdní dutině, kterou si tesá sám. Samice snáší 3 -4 bílá vejce, na kterých sedí oba rodiče. Ti se také starají i o vylíhlá mláďata, která dospívají po 2 měsících. Jako potrava slouží různé druhy brouků, motýlů a mravenců

Poznámky:

1] Šumava, Blanský les, Novohradské hory, Český les a Krušné hory, Moravskoslezské Beskydy, Hostýnsko-Vsetínská hornatina a Javorníky

[2] Fauna ČR - Ptáci 2/II, 2005: str. 1155

[3] autor Václav Chaloupek - nepublikováno

Kontakt:

Bohumil Fišer, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Střední Čechy, vedoucí Správy CHKO Brdy, e-mail: bohumil.fiser@nature.,cz , tel: 724 204 129

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail karolina.sulova@nature.cz, tel: 724102406

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Kaplanova 1931/1, Praha 11 – Chodov, 148 00, telefon 283 069 242, e-mail: aopkcr@nature.cz 


Zdroj: AOPK ČR, 18. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:20