Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři budou žádat o kompenzaci za mrazy ve dvou termínech

19. 10. 2016 | ČTK

vocnáři budou žádat o kompenzace za letošní jarní mrazy ve dvou termínech. Letos od 28. listopadu do 9. prosince pěstitelé letního ovoce, v příštím roce na jaře pěstitelé jablek a hrušek. Stát počítá s tím, že mezi ně přerozdělí 133 milionů korun. Nárok budou mít ti zemědělci, kteří kvůli mrazům ztratili aspoň polovinu obvyklých tržeb dosahovaných v posledních třech letech. Dnes o tom informovalo ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě.

"Ovocnáři, kteří přišli letos na jaře kvůli mrazům o polovinu až tři čtvrtiny obvyklých tržeb, od nás dostanou 15 procent svých obvyklých nákladů. Pokud doloží, že měli ztráty ještě větší, vyplatíme jim jako odškodné až čtvrtinu nákladů," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V prvním termínu budou moci žádosti podávat pěstitelé broskví, třešní, višní, švestek, rybízu a jahod. Pěstitelé jablek a hrušek budou moci žádat o peníze v příštím roce od 3. do 13. dubna. Pozdější termín je kvůli tomu, že svou úrodu pěstitelé hrušek a jablek prodají právě až na začátku příštího roku.

Letošní úroda jablek v ČR by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 23 procent na 119.373 tun. Sklizeň hrušek by měla propadnout o 45 procent na 5484 tun. Hlavním důvodem jsou jarní mrazy, uvedl v září předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Mrazy zasáhly hlavně Moravu. V Čechách sady poškodilo spíše krupobití, za poničená jablka tak ovocnáři utrží méně. Celkové škody z mrazů ovocnáři vyčíslili na 394 milionů korun. Vláda pro ně na konci srpna schválila odškodnění 133 milionů korun. Kompenzace by mohlo dostat asi 150 podniků, některé za více druhů ovoce. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se v průměrném roce pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 20:54