Agris.cz - agrární portál

Čeští mlékaři vyrážejí do arabského světa. Hledají nové trhy místo ruského

19. 10. 2016 | Denik.cz

Na českých mléčných výrobcích a cukrovinkách si v nejbližší době začnou pochutnávat Jordánci. Právě z tohoto blízkovýchodního království se Češi vrátili s příslibem získání nového odbytiště pro své výrobky. Nejvíce si ale považují to, že navázali přímé kontakty s jordánskými výrobci.„Fakt, že nemusíme k vývozu využívat německé nebo holandské prostředníky, vede k tomu, že koncová cena výrobků pro jordánského odběratele bude pro nás jako mlékárnu, ale tím pádem i pro naše prvovýrobce vyšší, protože nemusím platit žádné provize," uvedl šéf jihočeské mlékárny Madeta Jan Teplý.

Podle něho měli Jordánci zájem zejména o sušené mléko, ale místní velké pekárny se také ptaly po tvarohu a bílých sýrech.Nakolik by se mohl vývoz zvýšit, nelze v tuto chvíli předpovědět. Nicméně v současné době není obchod s potravinami mezi oběma zeměmi příliš velký. Zatímco z České republiky loni do blízkovýchodního království mířily potraviny za 413 tisíc amerických dolarů (10,1 milionu korun), na český trh přišlo jordánské zboží v celkové hodnotě 1,1 milionu korun. Češi do Jordánska vyvezli nejčastěji mléko a mléčné výrobky, cereálie a cukrovinky.

Na lepší obchody se tak může těšit například společnost Carla, která do hášimovského království bude vyvážet zejména polevy a čokoládu pro průmyslovou výrobu. „Musíme se smířit s tím, že karty v Evropě jsou rozdané, takže nová odbytiště pro naše výrobky musíme hledat především ve třetích zemích, dodal zástupce generálního ředitele společnosti Carla Jan Lukeš.

Specifické požadavky

Blízkovýchodní trhy mají svá specifika. Řada výrobků musí mít certifikát halal, to znamená, že výrobek odpovídá muslimským rituálním pravidlům. „Třeba pro vývoz do Saúdské Arábie se vyžaduje halal certifikát pro všechny výrobky, do Spojených arabských emirátů ne, protože je to kosmopolitnější stát. Každopádně získat takový certifikát není vůbec jednoduché," upřesnil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Češi hledají nové trhy za Rusko, které po vyhlášení sankcí zavedlo na mnoho druhů evropského zboží embargo, mimo jiné i na mléčné výrobky. To mělo za následek přetlak na trhu, který srazil ceny dolů. Od srpna se ale pokles zastavil a naopak cena některých výrobků začala dokonce stoupat. Po nedostatku smetany podražilo máslo v Evropě až o 37 procent.Čeští výrobci a obchodníci ale nechtějí skončit u Jordánska. Už nyní se připravuje cesta do Íránu.

Madeta ruší smlouvyMinistr zemědělství Marian Jurečka (KLDU-ČSL se včera pozastavil nad tím, že Madeta vypověděla smlouvu 72 dodavatelům mléka. Prý nedostala žádné kompenzace za ruské embargo. „Za poslední tři roky Madeta nepodala vůbec žádost o tuto podporu," ohradil se Jurečka.

Autor: Vilém Janouš


Zdroj: Denik.cz, 19. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:36