Agris.cz - agrární portál

V Horšovském Týně záhadně uhynuly krávy, v žaludku měly broky

19. 10. 2016 | Denik.cz

Z dosud neznámé příčiny začaly 
v zemědělské firmě Fadis Osiva v Horšovském Týně hynout krávy. Uhynulo již dvanáct zvířat. Existuje podezření, že krávy někdo otrávil, policie proto hledá podezřelého, který má mít na svědomí trestné činy týrání zvířat a poškození cizí věci.

„Provedenou pitvou krav bylo v zažívacím traktu nalezeno menší množství olověných broků," uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že se případem zabývají domažličtí kriminalisté.

Společnost Fadis uvedla, že k případu nebude poskytovat informace, podle šéfa Krajské veterinární správy v Plzni Václava Poláčka však ještě není prokázáno, že by zvířata někdo otrávil.

„Bylo by předčasné dělat závěry. Výsledky zatím alimentární intoxikaci (onemocnění zažívacího aparátu vyvolané toxiny) nepotvrdily. Provedli jsme pitvu, ale laboratorní výsledky neodpovídají. Takže hledáme dál a příčina zatím jasná není," tvrdí Poláček s tím, že další na životě ohrožené krávy už údajně začaly přežvykovat potravu a měly by být v pořádku.

Václav Poláček rovněž poznamenává, že k úmyslným otravám hospodářských zvířat téměř nedochází. „Vždy jde především 
o podezření na úmyslnou otravu, která se ale pak neprokáže," říká Poláček. Výjimkou byl případ na Tachovsku, kde byly úmyslně otráveny dvě desítky divočáků. Někdo jim tehdy dal vypít nemrznoucí směs Fridex.

„Ale co se týče otrávení zvířat z hospodářského chovu, tak to se ještě nikdy nepotvrdilo," podotýká šéf veteriny.

Autor: Stanislav Šebek


Zdroj: Denik.cz, 19. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 02:20