Agris.cz - agrární portál

Cukrovar České Meziříčí zpracuje víc řepy, cukernatost rekordní

20. 10. 2016 | ČTK

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, jediný cukrovar na východě Čech a druhý největší v republice, letos očekává nárůst objemu zpracované řepy asi o sedm procent na přibližně 800.000 tun. Zvětšily se totiž plochy oseté cukrovkou a po loňském slabším suchém roce se očekává vyšší výnos. Cukernatost řepy je letos mimořádně vysoká, kolem rekordních 20 procent, zatímco loni dosahovala 17 až 18 procent. ČTK to řekl Josef Světlík z vedení cukrovaru.

Řepnou kampaň cukrovar, který patří firmě Tereos TTD, zahájil 15. září, zhruba o dva týdny dřív než loni. Trvat by měla přibližně do 10. ledna.

"Letošní rok byl pro cukrovku vegetačně velmi dobrý," řekl Světlík. K vysoké cukernatosti letos pomohlo i teplé září. V Meziříčí by se letos mohlo vyrobit asi 120.000 tun cukru. Se sklizní řepy by zemědělci v rajonu cukrovaru měli být hotovi přibližně do 10. prosince.

Cukrovar by měl letos zpracovat cukrovku z plochy 11.700 hektarů, což je o 400 hektarů více než loni. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru je 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.

Před letošní kampaní cukrovar investoval do nového zařízení na vyluhování sladkých řízků, takzvané difúze, které by mělo zvýšit výkonnost podniku. Další investice šla do výkupní laboratoře. Hradecký kraj před kampaní také za 18 milionů korun opravil zničenou silnici přes České Meziříčí, po níž vede doprava do cukrovaru a do nedaleké průmyslové zóny Kvasiny - Solnice.

Denní zpracovatelská kapacita meziříčského cukrovaru pro letošní kampaň zůstala na 7500 tunách. Větší je jen druhý cukrovar firmy v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 15.000 tun řepy. Tereos TTD je největší cukerní firmou v zemi. Meziříčský cukrovar má asi 100 stálých zaměstnanců a v řepné kampani nabírá dalších 80 brigádníků.

Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází téměř pětina produkce cukrové řepy v ČR. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.

Podle Českého statistického úřadu letos celková plocha cukrovky v Královéhradeckém kraji vzrostla o 745 hektarů na 10.661 hektarů. Hektarový výnos by měl letos podle zářijových odhadů statistiků vzrůst asi o šest procent na 63,4 tuny. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.


Zdroj: ČTK, 20. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:28