Agris.cz - agrární portál

Recese u producentů zemědělské techniky pokračuje i letos

20. 10. 2016 | ČTK

Recese výrobců zemědělské techniky pokračuje i letos. Důvodem jsou nízké výkupní ceny zemědělských surovin, ukončení evropských kvót na ceny mléka či embargo Ruska na dovoz surovin a techniky z Evropy. Na konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě to dnes ČTK řekla členka představenstva Zetor tractors Margaréta Víghová.

Vlády některých států podle ní nestačily připravit dotační programy pro nákup zemědělské techniky, což mnoho zemědělců nutí odkládat pořízení nového stroje. Evropský traktorový trh zaznamenal meziroční pokles o 7,5 procenta, přičemž v některých zemích byl propad i dvojnásobný a jen v Polsku činil dokonce 40 procent.

"Existují i výjimky, například litevský trh zaznamenal ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zdvojnásobení počtu prodaných traktorů, což se významně promítlo i do odbytu strojů značky Zetor," uvedla Víghová. Firmě se podle ní daří prodávat i v Německu, kde sice v pololetí trh celkově poklesl, ale brněnské traktory jsou zde stále žádanější. Firma posiluje dlouhodobě marketing i cenové kampaně.

"Střednědobým cílem společnosti je posílit pozice v západní Evropě, pročež byla například otevřena nová pobočka ve středním Německu, také ZETOR UK Ltd. rozšířila svůj obchodní tým," uvedla Víghová. Firma také podle ní jedná s dalšími dealery.

Svoje hospodářské plány Zetor tradičně nekomentuje. V polovině roku ale společnost informovala, že chce letos navýšit prodej traktorů na víc než 4000 kusů, konkrétně 4005. Loni jich firma prodala 3773, což bylo nejméně od roku 2010.

Zetor investoval desítky milionů korun do výzkumu a vývoje, postavil logistické centrum, které dokončil začátkem letošního roku. Firma plánuje rozšíření současných čtyř modelových řad na šest. Na veletrhu Techagro v Brně letos představila prototyp tříválcového traktoru o výkonu 49 koní, který se v budoucnu stane základem páté, nejmenší modelové řady traktorů značky. Pátou modelovou řadu bude mít Zetor podle Víghové už příští rok.


Zdroj: ČTK, 20. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:31