Agris.cz - agrární portál

V okolí Slatiňan lesníci vytěží přestárlé stromy

21. 10. 2016 | ČTK

Přestárlé stromy v alejích a lesích u Slatiňan a dalších okolních obcí vykácejí dřevorubci. Převážně listnaté stromy začnou těžit koncem října, aby se do nich nestihli nastěhovat zimující netopýři. ČTK to řekl lesní správce z Nasavrk František Neznaj z podniku Lesy ČR.

Netopýři si v první polovině listopadu hledají úkryty v dutinách stromů a upadají do stavu strnulosti. Staré stromy lesníci vykácejí dřív, aby v nich netopýři nechtěli přezimovat.

Lesníci vykácejí hlavně jírovce, lípy, duby, ale i další dřeviny u lesních cest i přímo v lese. Těžba se uskuteční u Slatiňan, Trpišova, Svídnice, Kochánovic a Licibořic. V okolí muzea Švýcárna, bývalé celní školy a kochánovické střelnice práce potrvají zřejmě celou zimu.

"Budou se kácet různé stromy, hlavně listnaté, důvodem je, že jsou přestárlé a nebezpečné pro návštěvníky lesa," řekl Neznaj.

Lesní správce podotkl, že v době těžby je místo nebezpečné a podle zákona lidé do oblasti nesmějí vstupovat. Řadu z dotčených míst přitom veřejnost hojně navštěvuje. Těžba bude pokračovat i v příštím roce. Do dvou let Lesy ČR některé části alejí obnoví.


Zdroj: ČTK, 21. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 19:16